Lumea

CEDO: Ungaria trebuie să le permită cetăţenilor străini să-şi schimbe genul

CEDO a notat că bărbatul respectiv fusese născut femeie în Iran în anul 1987, dar a afirmat că s-a identificat drept bărbat de la o vârstă timpurie.

El a primit azil în Ungaria în anul 2015 întrucât a fost persecutat în Iran din cauza identităţii sale de gen.

Totuşi, atunci când a solicitat în anul următor schimbarea numelui şi genului oficiale, autorităţile i-au comunicat că nu există nicio procedură pentru a face acest lucru în cazul refugiaţilor.

În iunie 2018, Curtea Constituţională a Ungariei a confirmat că nu există niciun temei juridic pentru recunoaşterea schimbării numelui sau a genului pentru cetăţenii străini rezidenţi legal.

Situaţia a fost neconstituţională şi în aceste condiţii s-a solicitat parlamentului să găsească o soluţie până la finalul lui 2018, dar potrivit CEDO aleşii ungari nu au dat curs până acum acestei cereri.

CEDO a explicat că, prin faptul că nu i-a oferit bărbatului acces la procedura juridică de recunoaştere a genului, Ungaria a încălcat fără niciun motiv dreptul lui la respectarea vieţii private.

Conform hotărârii CEDO, autorităţile ungare vor trebui să-i plătească bărbatului daune în valoare de 6.500 de euro. Decizia nu poate contestată în apel. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *