Timpul.md

Actualitate 17 Decembrie 2019 | 10:47

Cehia a deportat patru ruși care stăteau cu chirie în locuințele destinate diplomaților

 

Patru străini au fost deportați de autoritatile cehe pe motiv ca acestia locuiau în apartamente puse la dispoziția ambasadei ruse fara forme legale, relateaza Deník N.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, Eva Kropacheva, acestor persoane li se interzice intrarea în Cehia pentru o perioadă de la unu la patru ani. „Respectarea legilor cehe trebuie să se aplice tuturor”, a declarat ministrul de externe, Tomáš Petřicek.

Presa ceha precizeza ca un responsabil al ambasadei ruse la Praga, Mihail Sarkhanov, risca sa fie amendat pentru adăpostirea de persoane fara legatura cu misiunea diplomatica.

La începutul lunii martie, mass-media cehă au relatat că Ambasada Rusiei la Praga a transformat intr-o afacere cele aproape două sute de apartamente în patru imobile din zona Praga 6, destinate diplomaților ruși.

Apartamentele în cauza aparțin statului ceh și au fost oferite Ambasadei ruse pentru diplomații săi pe perioadă nedeterminată chiar înainte de căderea comunismului în 1989.

Chiriașii apartamentelor sunt în principal cetățeni ruși care ocupa aceste lcouinte ăn unele cazuri de zeci de ani. Praga acuza Ambasada Federației Ruse ca, contrar acordurilor interguvernamentale, a închiriat aceste apartamente inclusiv turiștilor.

În același timp, chiriașii nu semnau contracte și achitau exclusiv în numerar, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.

Ministerul de Externe ceh a exprimat un protest în acest sens și a cerut ca Ambasada rusă să-i retragă din post pe toti cei responsabili de ”comercializarea” locuintelor de protocol.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus