Interviu

Cei care au pus in aplicare planul diabolic de deturnare a protestelor pasnice trebuie sa raspunda in fata legii

Interviu cu Vitalie Nagacevschi, avocat, presedintele Asociatiei „Juristii pentru Drepturile Omului”, membru al Consiliului Politic National al Partidului Liberal Democrat din Moldova

– Dle Nagacevschi, care sunt particularitatile campaniei pentru anticipate?
– Aceste alegeri sunt mult mai dure decat cele anterioare. Intelegand ca nu vor mai putea castiga prin frauda, comunistii au pus in functie tot ce inseamna resursa administrativa. Tot aparatul de stat, toate structurile de forta, toate mediile pretins publice sunt in serviciul lor. Pentru a se mentine la putere ei recurg la cele mai murdare mijloace de lupta electorala: agresiunea fizica a membrilor familiilor, impiedicarea deplasarii membrilor PLDM la intalnirile cu alegatorii, deteriorarea masinilor noastre, organizarea unor grupuri de provocatori in stare de ebrietate care au drept scop deturnarea intalnirilor electorale etc. La intalnirile cu alegatorii permanent asista reprezentantii structurilor de forta (MAI, SIS) care incearca sa intimideze oamenii. Nu mai vorbim de minciuna promovata prin intermediul mass-media de stat si cele loiale Puterii… Atmosfera devine din ce in ce mai incinsa. Fiecare zi ce ne apropie de 29 iulie aduce un sentiment de crestere a tensiunii.

– Care este impactul evenimentelor din 7 aprilie asupra alegatorului?
– Evenimentele din 7 aprilie si cele ce au urmat acestei zile au divizat societatea in doua – sustinatorii comunistilor si anticomunistii. Chiar daca guvernarea a incercat sa bage frica in alegatori, acestia au devenit mult mai decisi si se pare ca rata de participare la vot va fi una destul de importanta. Mai ales in localitatile unde sunt receptionate posturile de radio si TV independente. Foarte multa lume isi pune ultima speranta in acest scrutin, declarand ca, daca scorul electoral va fi favorabil comunistilor, atunci ei vor pleca din Moldova. Totodata, propaganda comunista, prin intermediul televiziunilor aservite Puterii – M1, NIT, N4, care difuzeaza filme documentare trucate si distorsioneaza mesajele promovate de Opozitie -, induce in eroare opinia publica, mai ales cea de la sate. ?aranul nostru, care nu are alte surse de informare decat cele numite mai sus, e derutat. Am observat asta la intalnirile cu alegatorii. Atunci cand le spui adevarul si mai ales cand le demonstrezi filmele facute de Opozitie, oamenii cad pe ganduri si se intreaba cum de s-a putut intampla asa ceva, cum de guvernarea comunista a ajuns in asemenea hal incat sa distruga pana si edificiile statului, doar pentru a-si satisface poftele electorale. Omul simplu duce o lipsa acuta de informatie si vina pentru acest vid o poarta comunistii.

– Ce schimbari au intervenit in mesajul, oferta electorala si echipa PLDM in aceasta campanie?
– Nici mesajul electoral, nici oferta si nici echipa PLDM nu au suferit modificari majore. Au fost operate anumite ajustari, determinate de evolutia politica si economica. A fost ajustat programul de guvernare in ceea ce priveste criza care a afectat RM si efectele acesteia; a fost introdusa o noua prevedere ce se refera la investigarea celor intamplate pe 7 aprilie, precum si la investigarea marii fraudari a scrutinului trecut. Programul de guvernare a PLDM este unul complex, pragmatic, realist, bazat pe un management modern si responsabil. In el se tine cont de toate realitatile RM si prioritatile anuntate in acesta sunt cu adevarat prioritati nationale.

– Cum se comporta justitia nationala in cazurile de maltratare si torturare a celor retinuti dupa evenimentele din 7 aprilie? Credeti ca pana la urma vom afla cine i-a omorat pe Valeriu Boboc si ceilalti trei tineri?
– Justitia – si anume, instantele judecatoresti, procuratura si organele de urmarire penala – nu fac nimic pentru a investiga cazurile de tortura, maltratare, viol si omor care au avut loc dupa 7 aprilie. Din contra, se face totul pentru a musamaliza totul. Expertiza internationala in cazul Boboc a demonstrat clar ca tanarul a decedat in urma loviturilor, dar nu a murit intoxicat, cum declarasera anterior autoritatile comuniste. Dar chiar si asa Voronin nu recunoaste adevarul. Justitia comunista nu va face niciodata dreptate, pentru ca ea – ca si celelalte institutii ale statului, de altfel – se supune direct lui Voronin. El a uzurpat puterea in stat si l-a transformat in votcina lui, el dicteaza legile, el condamna, el amnistiaza… Si cat timp la putere va ramane acest dictator si clica sa, nu vom avea parte de o justitie echitabila. De aceea, ziua de 29 iulie 2009 este extrem de importanta pentru destinele tarii. Alegatorii trebuie sa inteleaga ca doar debarcand regimul criminal comunist vom putea sa ne construim un viitor, doar acordand votul pentru PLDM si celelalte partide liberale vom putea reface tara si instaura dreptatea si legea. Dupa ce PLDM va ajunge la guvernare, una dintre primele actiuni va fi investigarea corecta, impartiala, cu participarea societatii civile si a expertilor straini, a evenimentelor din 7 aprilie si din zilele ce au urmat. Persoanele care au organizat si au pus in aplicare planul diabolic de deturnare a protestelor pasnice si de persecutare inimaginabila a participantilor la aceste proteste trebuie sa raspunda in fata legii.

– In ce masura se resimte in teritoriu existenta Consiliului pentru Dialog si Cooperare?
– Se resimte bine de tot. Spre deosebire de alegerile precedente, reprezentantii celor trei partide de opozitie – PLDM, PL si AMN – nu se ataca reciproc, promoveaza un mesaj comun si lucreaza pentru un singur scop: inlaturarea de la guvernare a regimului criminal comunist. Actiunile noastre sunt coordonate.

– Care este prognoza dvs. pentru votul din 29 iulie?
– Sunt convins ca Opozitia unita va lua majoritatea necesara pentru a forma un guvern si a alege presedintele R. Moldova.

– Cum s-a simtit un avocat de renume in Legislativ?
– Multumesc pentru calificativul „de renume”… M-am aflat prea putin timp in Legislativ, ca sa pot da niste aprecieri punctuale. Totusi, voi spune ca este destul de greu sa te faci auzit intr-un Parlament controlat de comunisti, care permanent inchid microfonul, nu asculta niciun argument, nicio propunere. Singurul lor argument este indicatia lui Voronin. Si atata timp cat Parlamentul va fi controlat de comunisti procesul de creatie legislativa va fi unul viciat, in capul mesei fiind pus in exclusivitate interesul clanului Voronin, nu interesul societatii si al cetatenilor RM. Iata de ce, toti impreuna, trebuie sa ne mobilizam si sa trimitem acest regim in analele istoriei. Impreuna sa construim un viitor demn pentru copiii nostri, ai tuturor, nu doar pentru tareviciul Oleg, fiul dictatorului.

IMPREUNa pentru Moldova!

Alexandru Damian

PP

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *