Timpul.md

Actualitate 3 Aprilie 2015 | 09:15

Cel mai bogat om de afaceri din România condamnat la doi ani și șase luni de închisoare

Omul de afaceri din România, Ioan Niculae, a fost condamnat joi la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul „Mita la PSD”, anunţa presa romaneasca.

Potrivit agenţiei Mediafax, instanta a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae, Potrivit clasamentului Forbes, Ioan Niculae, proprietarul firmei InterAgro, este cel mai bogat român, cu o avere estimata la peste un miliard de dolari.

Miliardarul Ioan Niculae a reprezentat la un moment dat vârful capitaliştilor români. Hărţile cu bogatul numărul unul din fiecare ţară a Europei ni-l înfăţişau pe el ca fiind cel îndreptăţit să coloreze harta României, cu o avere de 1,2 miliarde de euro, peste Ţiriac, Becali liber sau Dinu Patriciu în viaţă. Ioan Niculae a ajuns la închisoare nu prin matrapazlâcuri economice ci din pricina sponsorizării ilegale a campaniei lui Mircea Geoană la prezidenţiale. Însă pe rol se află un dosar în care se vorbeşte de subminarea economiei naţionale şi în care el este parte. De altfel, construcţia sa ca om de afaceri a acumulat multe puncte de suspensie şi modul său de acţiune a generat semne de întrebare. Niculae este stăpân peste aproape toată industria chimică din România, ce a mai rămas din ea, şi este cel mai mare consumator de gaze naturale din ţară, prin combinatele sale. Este un om cu influenţă puternică în lumea politică fapt dovedit că multe din actele emise de diverse instituţii ale statului român l-au avantajat. Este un dintre latifundiarii ţării şi patron de echipă de fotbal, cu rezultate interesante în ultimii ani, Astra Giurgiu.

Ioan Niculae are pe fruntea sa ştampila de fost lucrător al Securităţii de dinainte de 1989. Securitatea la care acesta a lucrat a distrus un stat, a declarat la începutul lui 2013 directorul de atunci al SRI, George Maior. Dacă îl întrebi pe Niculae, acesta o să spună că toată viaţa lucrat în industria chimică. "Înainte de '90 lucram ca referent de specialitate la Chimica, o înterprindere de comerţ exterior, unde vindeam, negociam, semnam contracte şi livram cantităţi de milioane de tone de îngrăşăminte chimice în toate ţările lumii. La vremea aceea, România ocupa locul trei în lume ca ţară producătoare şi exportatoare de îngrăşăminte chimice, iar acum suntem pe locul 50, poate", declara Ioan Niculae într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

După 1990, a intrat în afaceri cu un partener turc şi a înfiinţat o companie - Interaction - care făcea comerţ cu produse chimice. În 1995, a înfiinţat Interagro, principala sa companie, apoi a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni la rafinăria Astra Română Ploieşti, pentru 16 milioane de dolari. Doi ani mai târziu, a investit în asigurări şi a devenit patron la Asirom. A băgat 21 de milioane în 1998 şi a scos 86 milioane de dolari, când a ieşit din afaceri în 2007. A achiziţionat rând pe rând combinatele chimice de la Tr. Măgurele, Bacău, Săvineşti, Oraşul Victoria, o parte din fosta Nitramonia Făgăraş şi unitatea de la Slobozia, dar care era mascată printr-un off-shore din Belize. Prin aceste combinate, Niculae consuma 15% din gazul ars într-un an în toată România. Fiind nevoit să cumpere la preţ de coş, adică o combinaţie între gazul ieftin din ţară şi cel scump din Rusia, Niculae a pus de multe
ori presiuni pe autorităţi ca să ţină pe loc preţul gazului intern sau să-i elimine componenta de import, scumpă. A avut câştig de cauză în 2009, atunci când prin legi date de Guvern şi Parlament i-au permis să cumpere gaz doar din intern, deşi companiile sale aveau datorii la producătorul Romgaz, fapt care i-ar fi interzis să beneficieze de acea facilitate.

DIICOT a declanşat o investigaţie pe acest caz şi a cercetat 40 de persoane, foşti şi actuali şefi în din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro să obţină mari cantităţi de gaze la preţ subevaluat. Pe listă sunt şi foştii miniştrii Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Prejudiciul calculat de DIICOT este de 130 de milioane de dolari, gaură în bugetul Romgaz, companie a statului român.

Modul său de lucru era foarte clar definit. Toţi îl ştiau de frică pentru că se comportă foarte autoritar iar mulţi parteneri de afaceri au căzut pradă lui. Una din victime este compania suedeză East Capital care printr-un vehicul înregistrat în Cipru, Salink Limited, a încercat să facă bani în România înainte de declanşarea crizei economice prin specularea acţiunilor Amonil la Bursa de Valori Bucureşti. Mai exact, au cumpărat o parte din capital cu puţin în speranţa că în viitor vor vinde cu mai mult. Însă, jucăria suedezilor s-a stricat din cauza jocului făcut de Nicuale prin intermediul mai multor off-shore-uri din Belize. Şi-a vândut sie datorii la Amonil, a golit firma de active şi i-a lăsat pe cei de la East Capital proprietari pe nimic pentru că tot Amonilul a fost transferat pe o firmă de apartament din Slobozia, cu acţionar majoritar tot din Belize.

Una din achiziţiile sale de răsunet, dar care s-a lăsat cu mare scandal şi cu duşmănii eterne, este cea a Societăţii Tutunul Românescu, companie râvnită şi de Dan Voiculescu. Devenită Galaxy Tobbaco, societatea a fost una despre care s-a spuscă a prejudiciat statul cu aproape patru milioane de euro, prin neplata accizelor pentru 130 de tone de tutun vândut către unele firme.

Rafinăria Astra a fost închisă dar a mers cu celelalte combinate, cu care a făcut sute de mii de dolari. A intrat în agricultură, ca un hobby, dar a devenit unul din latifundiarii României. A început cu o moară adusă din Danemarca şi a închiriat pâmânt căci nu avea grâu. A arendat 100 de hectare, apoi 1.000 şi a ajuns treptat la 50.000 de hectare, din care 12.000 sunt în proprietate.

Afacerile sale cu îngrăşăminte au început să scârţie în 2009, la începutul crizei. A scăzut consumul, importurile de marfă ieftină de slabă calitate şi puterea scăzută a agricultorului român au fost cauzele care au dus rând pe rând la închiderea unităţilor şi deschidere lor din când în când. "Toata lumea a zis ca este numai interesul meu pentru ca am combinate chimice. Sigur ca le am, dar nici nu cred ca ar fi fost ceva rau ca aceste combinate nu ar fi fost oprite, pentru ca ar fi salvat multe mii de locuri de munca, iar pentru Romania ar fi insemnat un aport de cel putin 2-3 milioane de tone de cereale in acest an, care, la orice pret le-ar fi luat, ar fi insemnat 1,5 - 2 miliarde de euro", declara Niculae în interviul pentru Ziarul Finaciar. Ori de câte ori îi mergea prost, ameninţa guvernul că îi va pune 7.000 de oameni în faţă, şomeri, pentru că nu îi crează facilităţi. De altfel, a ajuns la performanţa să unească sindicatele şi patronatele din industria chimică pentru acţiuni comune în faţa autorităţilor.

Singura ieşire a lui Niculae din impas a fost fabrica de bioetanol de la Zimnicea, singuradin Europa Centrală şi de Est, investiţie de 80 de milioane de euro.

Lui Niculae îi place să creadă că este unul din puţinii români care au ţinut industria autohtonă pe linia de plutire. "În fabricile de tractoare au făcut baruri, pe locul fabricilor de semănători au făcut blocuri. Fiecare ministru a făcut ceva rău. Unul a distrus complet cercetarea agricolă, unul a tăiat pădurile şi a omorât păsările pentru că visa gripa aviară, altul a distrus sistemul de irigaţii. Este strigător la cer ca România, la capitolul agricultură, pe perioada de negociere cu Uniunea Europeană, să nu fi prins capitolul irigaţii, în condiţiile în care se vorbea încă din '90 de deşertificarea zonei de sud a României", mai spunea Niculae în interviu.

Niculae este un vânător împătimit iar ultima sa ispravă a avut loc în Africa, la începutul acestui an. El a plătit 40.000 de dolari pentru a vâna un elefant, după care alţi 50.000 de dolari pentru a-l împăia şi transfera în Europa din Africa de Sud, a scris cotidianul Sunday Times. Niculae a împuşcat elefantul în februarie în Hoedspruit, Limpopo, dar acesta nu a fost transferat imediat în România pentru că el a vrut ca şi alte animale să fie împăiate. În total, este vorba despre 19 trofee iar costul total al mpăierii animalelor a fost de 83.096 de dolari, pe lângă transport, care costă aproximativ 24.000 de dolari, şi preţul plătit pentru vânarea lor.

sursa. cotidianul.ro/mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus