Timpul.md

Actualitate 15 Mai 2018 | 13:55

Cel mai trist anunţ al zilei în România: Când toţi credeau că vom face pasul spre nivelul următor la suprafață au ieșit informații incredibile

Apropiaţi ai clubului Dinamo au detaliat pentru ProSport care e situaţia stadionului din baza de lângă Şoseaua Ştefan cel Mare, concluzia fiind că pentru turneul final al Europenelor din 2020 nu va fi gata o nouă arenă! Mai mult decât atât, în acest moment există chiar varianta de a nu se mai construi nimic în parcul sportiv.

Există litigii, procese între ACS FC Dinamo Bucureşti, societatea fostului preşedinte al clubului, Nicolae Badea (care deţine dreptul de folosinţă asupra stadionului), Clubul Sportiv şi Ministerul de Interne. Situaţia e încurcată şi se va lămuri în instanţă, dar nu la timp pentru EURO 2020.

"S-au băgat zece milioane de euro în stadionul central de-a lungul timpului şi nu s-au încheiat lucrările, adică banii nu sunt decontaţi. Acolo nu se mai dă un cancioc din 2010 şi figurează lucrări neterminate, deci investiţie în curs", spun sursele ProSport. Cu alte cuvinte, încă o problemă, iar până nu se achită nu se poate demara un alt proiect.

MAI vs. Asociaţia lui Nicolae Badea, faza "spaţiile comerciale"

Cei de la Ministerul de Interne susţin că Asociaţia Club Sportiv Fotbal Club Dinamo Bucureşti, societatea lui Nicolae Badea, e interesată de spaţiile comerciale ce vor apărea odată cu noul stadion, de aici pornind un alt conflict între cele două părţi. De cealaltă parte, lucrurile se văd altfel: "S-a aruncat totul pe Badea. E vinovatul de serviciu, dar nu e aşa. E dat în scris din partea Asociaţiei lui Badea către Clubul Sportiv şi e înştiinţat şi MAI-ul că, în cazul unui nou stadion, se vor da în folosinţă doar spaţiile avute acum, adică suprafeţe de depozitare, echivalentul garajelor de sub peluză, terenul şi tribunele, şi nu spaţii comerciale...Sunt multe procese, pe lângă cel cu insolvenţa (n.red. - ACS FC Dinamo Bucureşti, a lui Nicolae Badea, este în insolvenţă) şi cel cu CS-ul (n.red. - Clubul Sportiv)".

Dacă primul aspect, cel al lucrărilor efectuate şi nedecontate, se poate rezolva relativ rapid, iar problema spaţiilor comerciale se poate clarifica, rămân totuşi alte semne de întrebare. "Aia cu EURO 2020 e o glumă! Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar în două - trei săptămâni, MAI şi CS-ul nu vor putea pune o cărămidă acolo în următorii 4-5 ani, o să vedeţi!", vine declaraţia unei surse apropiate de Badea. O afirmaţie fără alte detalii, dar care duce cu gândul la o acţiune în instanţă.

Actualul stadion nu îndeplineşte normele UEFA din cauza "spionilor"

Stadionul central, pe locul actual, nu va îndeplini niciodată normele UEFA pentru a face parte din programul EURO 2020! Motivul îl constituie lipsa de intimitate a arenei: "Stadioanele noastre vor fi folosite pentru antrenamentul unor echipe de la EURO 2020. Se antrenează, nu că o să se joace pe Dinamo. Deci, îţi trebuie teren şi vestiar! Adică se putea miza pe terenul de aici... nu se juca aici o lună înaintea turneului, se făcea o supraînsămânţare, fertilizare şi gazonul era excelent. Nu-ţi cere nimeni stadion nou, se vrea să se facă stadion prin această motivaţie, cu EURO... Bun, unul dintre criterii e să asiguri confidenţialitatea antrenamentului, dar la Dinamo nu se poate fiindcă sunt clădiri înalte în jur, e Spitalul de Urgenţă, nu se poate camufla! De aceea nicio echipă nu va putea face antrenament pe Dinamo, e o normă UEFA care nu se îndeplineşte. Atunci, de ce e atâta tam-tam cu EURO 2020?".

Noul stadion de pe velodrom are ca destinaţie trei sporturi: fotbal, rugby şi oină

"CNI (n.red.- Compania Naţională de Investiţii) a lansat caiet de sarcini, studiu de fezabilitate etc. Ştiţi ce scrie în dosar? <<Stadion pentru activităţi fotbalistice, rugby şi oină!>> Altceva: De ce se face pe <<velodrom>> şi nu pe <<central>>? Şi pe <<Piţi Varga>> există sarcină (n.red. - contractuală) la fel ca pe cel central şi nu ajunge doar velodromul fiindcă trebuie şi parcare, iar aici, pe lângă <<Piţi Varga>>, se vrea să se aloce şi din garajul RATB de la Floreasca, şi totul să se facă în domeniu public privat... Păi, aceeaşi sarcină ca pe stadionul central e şi pe <<Florea Dumitrache>> şi pe sintetic, unde se joacă rugby, şi pe <<Piţi Varga>>, deci toate sunt sub sarcina contractului. Atunci cum dărâmi <<Piţi Varga>>, care e tot al Asociaţiei lui Badea?", au dezvăluit apropiaţii clubului lui Badea.

"E bătaie mare pe Parcul ăsta", e concluzia despre un teren ce stârneşte un uriaş interes imobiliar, cu o suprafaţă totală de circa 20 de hectare şi cu un cost al metrului pătrat în medie de 1.500 de euro.

Cu toate acestea, CNI a anunţat recent că aspectele de natură juridică pentru noul stadion Dinamo au fost lămurite, s-a anunţat chiar că arena va avea 18.000 de locuri şi au avut loc licitaţii, cea de la data de 10 mai având ca temă "studiul de prefezabilitate şi studiul de fezabilitate".

Sursa: prosport.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus