Film

Cel mai vizionat film în România în weekendul trecut. Probabil cel mai bun film de război de 20 de ani încoace

 

Din distribuţie fac parte Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Fionn Whitehead şi Harry Styles, membru al trupei One Direction.

Povestea peliculei are loc în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, când trupele britanice şi ale aliaţilor sunt înconjurate de inamici pe plaja franceză şi forţate să facă faţă unui asalt aproape imposibil de rezistat, potrivit cinemagia.ro.

Filmul SF „Valerian şi oraşul celor o mie de planete/ Valerian and the City of a Thousand Planets”, regizat de Luc Besson, cu actorii Cara Delevingne şi Dane DeHaan în distribuţie, a debutat pe poziţia a doua în clasament, cu încasări de 459.133 de lei şi 19.785 de spectatori.

Producţia se bazează pe seria de benzi desenate-cult cu acelaşi nume şi are o acţiune plasată în secolul 28, când Valerian (Dane DeHaan) şi Laureline (Cara Delevingne) formează o echipă pentru operaţiuni speciale, însărcinată cu menţinerea ordinii în teritoriile locuite de oameni.

Filmul „Planeta Maimuţelor: Războiul/ War for the Planet of the Apes”, cel de-al treilea al francizei, regizat de Matt Reeves, se află pe locul al treilea în topul românesc, după ce a generat încasări de 359.998 de lei şi a fost vizionat de 15.139 de spectatori. Din distribuţia lungmetrajului fac parte cu Toby Kebbell, Andy Serkis, Judy Greer şi Woody Harrelson.

E vară, soare, iar acţiunea se întâmplă pe o plajă din Franţa. „Dunkirk” în regia lui Cristopher Nolan o fi un blockbuster, dar nu e un film uşurel, de popcorn. Pelicula spune povestea evacuării trupelor britanice de pe frontul european în 1940, un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial. Filmat în proporţie de 75% cu o cameră IMAX, un record în acest moment, „Dunkirk” a fost declarat de mulţi critici drept cel mai bun film de război de la „Saving Private Ryan” (1998) încoace.

Suntem în vara lui 1940, armatele germane au cucerit deja Olanda și Belgia, iar Franța va capitula peste mai puțin de o lună. În aceste condiții, guvernul britanic decide evacuarea trupelor sale încercuite lângă granița cu Belgia. E un dezastru militar total în plină desfășurare din care se va naște Miracolul de la Dunkirk.

Aproape 340.000 de mii de militari au fost evacuați în 10 zile de pe plajele de la Dunkirk, o istorie de război despre care regizorul Cristopher Nolan spune că este în ADN-ul britanicilor.

„Dunkirk” spune de fapt trei istorii diferite din trei puncte de vedere diferite: plaja, marea și aerul. Pe plajă sunt soldații, prea mulți pentru cât poate marina britanică să salveze. Pe apă vin civilii britanici, care traversează Canalul Mânecii cu micile bărci personale, un sacrificiu gratuit fără de care miracolul din Dunkirk n-ar fi fost posibil. În aer sunt piloții de la Royal Air Force, care trebuie să apere plaja și marea de avioanele inamicului.

O istorie adevărată și un material sigur de blockbuster, pe care studiourile de la Hollywood-ul s-ar bate cu siguranță… dacă n-ar fi o singură problemă: nu există niciun american în această poveste. Așa se explică de ce există zeci de producții despre debarcările din Normandia – o altă plajă celebră din al Doilea Război Mondial -, dar un singur film despre Dunkirk, realizat în anul 1958.

Dacă exista un regizor care să convingă americanii să-i dea 150 de milioane de dolari ca să facă un film britanic, acesta nu putea fi decât Cristopher Nolan. Britanicul face parte din acea specie rară de regizori cărora studiourile le lasă mână liberă. Cât de mare este încrederea studiourilor o demonstrează și salariul imens de 20 de milioane de dolari pe care l-a primit Nolan, devenind cel mai bine plătit regizor din lume. Ajută desigur și un traseu fără eșec la box-office, cu hituri impresionante ca Inception, Interstellar și trilogia The Dark Knight. Iar Dunkirk are toate datele să devină cel mai mare hit al său.

Dunkirk beneficiază de nume sonore: Tom Hardy în rol de pilot de vânătoare, Kenneth Branagh este generalul care se ocupă de retragere, iar Cillian Murphy joacă un ofițer pe care l-a părăsit curajul. Sunt partituri bine executate, dar restrânse. Adevăratul cap de afiș se numește IMAX.

Un regizor tradiționalist, care filmează încă pe peliculă când toată lumea a trecut la digital, Nolan a militat dintotdeauna pentru un cinema spectacol. „Dunkirk” îi dă ocazia să demonstreze că filmul trebuie văzut în cinema pe un ecran cât mai mare. Filmat în proporție de 75% cu camere IMAX, un record în sine, „Dunkirk” reușește să redea nu doar câteva povești individuale, dar și o experiență viscerală a războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *