Externe

Cele mai importante 12 evenimente ale anului 2015

Ianuarie – Atentatele Charlie Hebdo

Anul 2015 a început cu atentatele teroriste din Paris, din incinta redacției Charlie Hebdo, revistă săptămânală satirică franceză. Doi atacatori mascați și înarmați au luat cu asalt birourile editoriale și au început să tragă cu arme automate. Diverși martori au raportat că atentatorii au strigat „Allah akbar” și într-o franceză fără accent „Profetul Mohammed a fost răzbunat”. Unii martori au declarat că atacatorii s-au identificat ca aparținând Al-Qaeda din Yemen. În urma atacului, 12 oameni au fost uciși (10 jurnaliști și 2 polițiști) și 11 răniți.

Februarie – Conflictul ucrainean și acordul de încetare a focului

În februarie, liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și ai Franței au ajuns la un acord de încetare a focului în estul Ucrainei, însă a fost încălcat la scurt timp după aceea. Luptele în Ucraina au început în aprilie 2014 când separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra unor localități din regiunile Donețk și Luhansk. Pe 26 mai 2014, forțele guvernamentale au capturat Aeroportul din Donețk, iar pe 5 iulie au recâștigat bastioanele separatiștilor Sloveansk și Kramatorsk. O ofensivă ucraineană de amploare a avut loc după aceste cuceriri, trupele guvernamentale recucerind Lysychansk, Severodonetsk etc. și au încercuit orașele Donetsk și Luhansk. Conflictul ucrainean, început în aprilie 2014, s-a soldat până acum cu aproximativ 7.000 de morţi.

Martie – Prăbușirea deliberată a avionului GermanWings

O lună mai târziu, avionul GermanWings Aibus 320 s-a prăbușit Alpii francezi cu 150 de oameni la bord. Copilotul german Andreas Lubitz, în vârstă de 27 de ani, l-a încuiat pe comandantul de bord în afara cabinei de pilotaj şi a setat avionul pe o traiectorie descendentă, în timpul cursei pe ruta Barcelona-Dusseldorf. Lubitz suferise o depresie severă în trecut, iar datele de pe calculatorul său de acasă au arătat că a căutat pe Internet modalităţi de sinucidere, în zilele anterioare prăbuşirii avionului.

Aprilie – Cutremurul din Nepal

În aprilie al acestui an, un puternic cutremur cu magnitudinea 7.8 Mw a avut loc în Nepal, fiind cel mai puternic seism care a avut loc în regiune din 1934 încoace. Potrivit cifrelor oficiale, peste 8.500 de oameni și-au pierdut viața în Nepal și țările învecinate. Monumente istorice aparținând patrimoniului mondial UNESCO, printre care Piața Durbar și Turnul Dharahara înalt de 62 m, au fost distruse sau au fost grav avariate. Potrivit ONU, opt milioane de oameni (mai mult de o pătrime din populația țării) din 39 de districte au fost afectate de cutremur. Pagubele totale însumează circa 15–20% din PIB-ul Nepalului, adică 5 miliarde de dolari.

Mai – Expo Milano 2015

Din 1 mai până la data de 1 octombrie 2015, Milano a găzduit Expoziția Universală sau WorldExpo. În perioada celor 6 luni, Milano a devenit vitrina globală în care mai mult de 140 de ţări participante au arătat cele mai bune dintre tehnologiile lor. Sloganul Expo Milano 2015 a fost „Hrănirea planetei, Energie pentru viaţă”. Republica Moldova a participat pentru prima dată la WorldExpo cu un pavilion propriu. Pavilionul Moldovei, finalizat integral la data inaugurării, este rezultatul colaborării între artistul vizual autohton, Pavel Braila și arhitecții studioului „Gorgona”.

Iunie – Cuba, prima țară fără HIV de la mama la făt

În următoarea lună, Cuba a reușit să primească de la Organizația Mondială a Sănătății recunoașterea faptului că este prima țară care a eradicat transmiterea HIV și a sifilisului de la mamă la copil. Pentru asta, Cuba a trecut printr-un proces de validare de către experți internaționali. Femeile cubaneze beneficiază de acces rapid la îngrijire prenatală, precum și la testare pentru detectarea HIV și sifilis pentru viitoarele mame și partenerii lor. Dacă răspunsul este pozitiv, femeile primesc tratament, copiii sunt născuți prin cezariană și nu sunt alăptați la sân. În 2013, în Cuba doar doi copii s-au născut cu HIV și doar 5 copii cu sifilis moștenit de la mamele lor. Potrivit OMS, „șansele de transmitere a bolilor a scăzut atât de mult încât nu mai constituie o problemă de sănătate publică”.

Iulie – Confruntarea dintre Grecia și FMI

În iulie, Grecia a devenit prima economie dezvoltată a lumii care nu a plătit datoria de aproape 1.6 miliarde euro Fondului Monetar Internațional în cei 71 de ani de existență ai FMI. Patru Guverne, opt planuri de austeritate şi două de ajutor financiar nu au reuşit să rezolve criza care ameninţă zona euro. După şase ani de criză continuă şi negocieri tensionate cu partenerii internaţionali, guvernul condus de Alexis Tsipras a convocat un referendum în urma căruia 2/3 din cetățeni au respins reformele propuse de creditorii țării. Cu toate acestea, guvernul elen a capitulat și a adoptat mai multe pachete de reforme cerute de creditorii Greciei.

August – Criza refugiaților

Pe parcursul anului 2015, peste un milion de imigranţi au ajuns în Europa, majoritatea din ţări care se confruntă cu războaie civile, precum Siria. Uniunea Europeană a fost nevoită să adopte o serie de măsuri pentru gestionarea acestei crize a migraţiei, cea mai mare de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent. Jumătate dintre cei care au traversat Marea Mediterană sunt refugiaţi sirieni, care și-au părăsit țara din cauza confruntărilor dintre gruparea Statul Islamic, rebeli și forțele regimului Assad. În august 2015, Aylan Kurdi, de trei ani, călătorea din Siria împreună fratele lui, Galip, de cinci ani, și mama lor, Rehan, de 35 de ani. Barca supraîncărcata pe care se aflau s-a răsturnat în toiul nopții, în Mediterană, și toți trei au pierit înecați. Tatăl celor doi copii a reușit să ajungă în siguranță la țărm. Imaginea lui Aylan, corpul căruia a fost adus de valuri pe plaja din orașul Bodrum, Turcia, a șocat o lume întreagă.

Septembrie – Pe marte există apă

Prima lună a toamnei din acest an aduce o descoperire extraordinară a celor de la NASA care au anunțat oficial, că pe Marte există apă lichidă. Studiul a fost făcut de cercetători de la NASA, John Hopkins, Universitatea din Arizona și laboratorul de planetologie din Nantes. Mary Beth Wilhelm, expert NASA, a explicat că sărurile, care demonstrează prezenţa apei lichide, au fost găsite în mai multe locuri şi deşi este prea devreme pentru a evalua implicaţiile privind viaţa pe Marte, aceste investigaţii astrobiologice trebuie aprofundate. Probele sugerează că apa apare și dispare pe Marte odată cu anotimpurile marţiene.

Octombrie – Uraganul Patricia, cel mai puternic din emisfera nordică

În octombrie, continentul american s-a confruntat cu cel mai puternic uragan din istoria sa. Autoritățile au dispus deplasarea locuitorilor, închiderea porturilor și școlilor și au cerut turiștilor să-și anuleze călătoria în zonă. Uraganul Patricia s-a deplasat cu viteza de 17 kilometri pe oră, cu vânt suflând cu o viteză de 325 de kilometri pe oră și rafale de până la 400 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor. La un moment dat, vântul era atât de puternic încât ar fi putut „lua pe sus un avion și să-l mențină în zbor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Meteoreologilor, Claire Nullis.

Noiembrie – Atentatele ISIS la Paris

În noiembrie, Parisul este lovit repetat de o serie de atentate teroriste în urma cărora peste 130 de oameni, între care doi români, au fost ucişi şi mai mult de 350 răniţi. Peste 80 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Statul Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak.

Decembrie – Prima navetă privată s-a întors cu bine pe Pământ

Ultima lună a acestui an complicat a venit cu vești bune. În urma Conferinței internaționale privind schimbările climatice (COP21) de la Paris, 186 de țări din cele 195 prezente au anunțat măsuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la orizontul anului 2030. Astfel, se încearcă limitarea creșterii temperaturii globale medii „cu cel mult 2 grade Celsius” și „continuarea eforturilor pentru a coborî această limită de creștere până la 1,5 grade Celsius”. În aceeași lună, SpaceX Dragon a devenit prima navetă privată care a fost lansată pe orbita Terrei, s-a conectat la Stația Spațială Internațională (SSI), iar apoi s-a întors cu bine pe Pământ. Dragon le-a livrat astronauților de pe SSI peste jumătate de tona de mâncare, haine, echipamente și componente pentru experimentele științifice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *