Internațional

Cele mai mari atacuri armate din ultimul deceniu. Norvegia – 92 de morţi

Noiembrie 1990 – Noua Zeelanda

Un terorist ucide 11 persoane într-un moment de furie în oraşul Aramona. Este ucis după 24 de ore de către poliţie.

Septembrie 1995 – Franţa

Un tânăr de 16 ani ucide cu o carabină 16 oameni in orasul Cuers. Motivul care a stat la baza actelor sale: o neînţelegere cu părinţii.

Martie 1996 – Marea Britanie

Atacatorul Thomas Hamilton a intrat într-o şcoală din oraşul scoţian Dunblane şi a împuşcat mortal 16 copii şi pe educatoarea lor, dupa care s-a sinucis.

Aprilie 1999 – SUA

Doi adolescenti înarmaţi au atacat liceul Columbine din Denver, împuşcând 13 studenti şi angajaţi ai şcolii, dupa care s-au sinucis.

Iulie 1999 – SUA

Un terorist a ucis nouă persoane care lucrau în doua case de schimb din Atlanta. Anterior şi-a ucis soţia şi cei doi copii. S-a sinucis dupa 5 ore de la atac.

Iunie 2001 – Nepal

Opt membri ai familiei regale au fost ucişi intr-un masacru pus la cale de prinţul Dipendra, care s-a sinucis dupa câteva zile de la incident. Fratele său mai tanar a murit dupa atac, numarul victimelor ridicându-se la 10.

Aprilie 2002 – Germania

Robert Steinhauser, un tanar de 19 ani din Erfurt (estul Germaniei) a deschis focul dupa ce a declarat că nu va participa la un examen de matematică. A ucis 12 profesori, o secretarâ, doi elevi şi un politist, dupa care s-a sinucis.

Octombrie 2002 – SUA

John Muhammad si Lee Malvo au ucis 10 persoane intr-un atac specific lunetistilor, terorizand zona Washington DC.

Aprilie 2007 – SUA

Virgina Tech, o universitate din Blacksburg, Virginia, a devenit locul celui mai sângeros atac din istoria SUA, un terorist ucigând 32 de persoane. Ulterior, atacatorul s-a sinucis.

Noiembrie 2007 – Finlanda

Pekka-Eric Auvinen a omorât şase studenţi, pe infirmiera şi pe directorul liceului Jokela, din apropiere de Helsinki.

Septembrie2008 – Finlanda

Studentul Matti Sari a deschis focul într-o şcoală din Kauhajoki, in nord-vestul Finlandei, ucigând nouă studenţi şi un angajat, dupa care s-a sinucis.

Martie 2009 – Germania

Un atacator in varsta de 17 ani, imbrăcat intr-un echipament de lupta, a ucis nouă studenţi şi trei profesori ai unei scoli din apropiere de Stuttgart. In plus, a omorât o persoana de la o clinica din zonă. A fost ucis într-o acţiune a poliţiei.

Iunie 2010 – Marea Britanie

Derrick Bird a deschis focul asupra locuitorilor din câteva orăşele din districtul Cumbria. 12 oameni au fost ucişi şi alţi 11 raniţi. După atac, Bird s-a sinucis.

August 2010 – Slovacia

Un terorist a împuşcat mortal şase membri ai unei familii şi o altă femeie, in capitala Bratislava, după care s-a sinucis. Alte 14 persoane au fost ranite.

Iulie 2011 – Norvegia

Bilanţul atenatului cu bombă de vineri, 22 iulie, din centrul capitalei norvegiene şi al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat şcoala de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel puţin 92 de morti.

Vinovat pare a fi Anders Behring Breivik, 32 de ani, un “fundamentalist creştin” , care a venit pe insula Utoya, unde avea loc şcoala de vară, echipat în uniformă de poliţist. A deschis focul asupra tinerilor după ce le adresase cateva cuvinte în norvegiană.

Potrivit autorităţilor, Breivik ar fi fost văzut în zona unde a avut loc atacul cu bombă înainte cu doua ore de producerea atactului armat din Utoya.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *