Actualitate

Cenzură în procuratură

Amintim că, pe 22 septembrie 2014, în cadrul unei conferințe de presă, Ion Diacov, procurorul mun. Chișinău, a scos la iveală mai multe cazuri, care demonstrau protecția oferită traficanților de droguri de către unii judecători și procurori. Subiectul a interesat presa, dar i-a deranjat pe șefii Procuraturii Generale (PG) și pe unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, chiar a doua zi, pe 23 septembrie, CSM l-a sesizat pe procurorul general Corneliu Gurin pentru a lua atitudine față de următoarele declarații ale lui Diacov: „Sistemul judecătoresc din RM mușamalizează acțiunile criminale și scutește de pedeapsă persoanele implicate în consumul și traficul de droguri, motivul principal fiind corupția și mita oferită celor din sistem” și „o copilă de judecător din Centru a eliberat persoana de sub arest și, dacă este din Centru, atunci este a cuiva”. Încă atunci Ion Diacov infirma că ar fi rostit aceste fraze.

Micu: „Am vrut să stabilim adevărul”

Recent, nevinovăţia procurorului capitalei în această privinţă a fost dovedită de către Secția securitate internă a PG, în cadrul unui control efectuat ca urmare a sesizării CSM. TIMPUL a încercat atunci să afle cine şi cu ce scop a inventat declarațiile citate. Teo Cârnaț, membru al CSM, ne-a spus că președintele Consiliului, Victor Micu, le-a auzit la o televiziune. „Noi am vrut să stabilim adevărul, susține Victor Micu. Nu știu ce a constatat securitatea internă a PG, dar nu am luat din cap aceste fraze. Le-am auzit şi eu, și Ion Țurcanu, președintele Judecătoriei Centru”. Ţurcanu confirmă: „Am auzit cu urechile mele că două televiziuni au prezentat aceste declarații. Nu sunt copil naiv, ca să spun minciuni”. Deşi toate interviurile lui Ion Diacov din acea perioadă pot fi găsite pe Internet, ulterior, Victor Micu a admis că unele declarații ale procurorului capitalei nu s-au păstrat…

A „încălcat” ceea ce nu intră în obligaţiunile sale

Chiar dacă a constatat că Diacov nu a rostit asemenea fraze, Secția securitate internă a PG l-a atenționat pe acesta. Şeful secției, Victor Ababii, susţine că Ion Diacov a încălcat Instrucțiunile privind modul de comunicare cu presa. „Nu avea dreptul să facă declarații despre dosarele care nu se aflau în gestiunea sa. A difuzat şi informații false referitor la unele cauze penale care erau încă pe rol. Mai mult, după ce a comunicat cu presa, procurorul trebuie să trimită materialele la serviciul de presă. De fapt, el nu a fost pedepsit, ci doar atenționat”, a adăugat Ababii.

Cu toate acestea, în încheierea Secției securitate internă pe acest caz, se arată că Ion Diacov a anunțat PG despre conferința pe care o pregătea. Iar când îl atenționează că s-a pronunţat despre dosarele pe care nu le avea în gestiune, securitatea internă nu se referă la drepturile unui şef de procuratură, ci la cele ale unui procuror de rând. Astfel, controlul a ignorat totalmente următoarea prevedere din Instrucţiunile privind modul de comunicare cu presa: „Şefii procuraturilor teritoriale furnizează personal orice informații ce țin de activitatea acestor procuraturi”.

Diacov: „Ei îmi arată din deget să tac”

Nici membrul CSM, Teo Cârnaţ, nu-şi poate explica decizia PG. „E foarte interesant, că dl Diacov este atenționat pentru declarații pe care nu le-a făcut. Eu sunt de părere că el a procedat corect, când a mediatizat ilegalitățile judecătorilor în raport cu persoanele care săvârșesc infracțiuni legate de droguri. Fiind procurorul municipalității, el este abilitat cu dreptul de a ne ține la curent cu ceea ce se întâmplă în instanțele de judecată în capitală. Ar trebui să rupem acest Triunghi al Bermudelor, când procurorii nu fac declarații. Și prima rândunică a venit din partea dlui Diacov. Cred că el are acum posibilitatea să arate presiunea pe care o face procuratura la adresa sa”, a opinat Cârnaț. Membrul CSM este de părere că Diacov putea fi atenționat doar pentru că „a trecut puțin peste Codul deontologic, când a etichetat-o pe o judecătoare cu două-trei cuvinte, dar nu pentru că a luat atitudine față de aceste ilegalități”.

În opinia lui Ion Diacov, respectiva atenționate reprezintă o avertizare pentru a-și ține gura și a nu mai lua poziții ferme față de nelegiuirile din sistem, în special cele ce țin de traficul de droguri. El spune că l-a anunțat în repetate rânduri pe procurorul general despre aceste nereguli, dar nu a urmat nicio reacție. „După ce s-au convins că nu am făcut declaraţiile pe care mi le-au pus ei în gură, au găsit nişte motive pur subiective pentru a mă atenţiona. Astfel, îmi arată din deget să tac. N-aș vrea să cred că cineva din structurile noastre de drept sprijină mafia drogurilor, dar ceea ce se întâmplă trezeşte unele întrebări”, susține procurorul mun. Chişinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *