Timpul.md

Actualitate 30 Mai 2017 | 11:53

Cetățenii europeni vor beneficia de wi-fi gratuit în Uniunea Europeană

Cetățenii Uniunii Europene vor beneficia gratuit de servicii de Wi-Fi gratuit în toate spațiile publice din UE, conform unui acord încheiat luni seara între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană.

Inițiativa WiFi4EU – care va permite instalarea serviciilor de Wi-Fi hotspots în comunitățile locale din UE (piețe publice, parcuri, spitale și alte spații publice) – reprezintă un acord politic prin care cele trei instituții europene vor investi 120 de milioane de euro pentru a finanțarea echipării cu servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6.000-8.000 de municipalități din toate țările membre.

”Inițiativa WiFi4EU va îmbunătăți conectivitatea în regiuni unde accesul la internet este limitat. WiFi4EU este un prim pas binevenit, însă trebuie să facem mai mult pentru a îmbunătăți conexiunile de mare viteză pe teritoriul UE”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, informează executivul european într-un comunicat.

Un portal multilingvist și ușor recognoscibil, WiFi4EU va furniza utilizatorilor accesul la o conexiune de internet gratuită, securizată și de mare viteză, transmit și guvernele țărilor membre prin vocea președinției malteze a Consiliului UE.
Cum vor putea accesa municipalitățile fondurile pentru această inițiativă

Potrivit Comisiei Europene, autoritățile publice locale – atât municipalități, cât și grupuri de municipalități – care doresc să ofere servicii de Wi-Fi în zone unde nu există astfel de servicii publice sau private vor putea să aplice pentru finanțări printr-un proces simplu și non-birocratic.
Un grant sub formă de vouchere va fi alocat pentru a utilizat în achiziția și instalarea de echipamente – puncte locale de acces wireless, iar autoritatea publică va acoperi apoi costurile de funcționare ale conexiunii.
Consiliul UE transmite că voucherele vor acoperi 100% din costurile eligibile, iar fondurile vor alocate printr-un principiu de distribuție geografică și pe baza principiului ”primul venit, primul servit”.

Pentru a se asigura că asistenta financiară nu prejudiciază concurența pieței sau investițiile private, instituțiile UE transmit că doar proiectele care nu vor dubla conexiuni publice sau private deja existente vor fi eligibile.
Propunerea privind înființarea unui serviciu public european de internet gratuit prin wi-fi a fost lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ultimul discurs privind Starea Uniunii, din luna septembrie a anului trecut. Atunci, Juncker a precizat că ”fiecare oraș și sat european” trebuie să beneficieze de wi-fi gratuit până în 2020.

”UE nu ar trebui doar să garanteze modul de viață, ci să și faciliteze cetățenilor acest lucru. Toate acestea au intrat într-o eră digitală. Trebuie să fim conectați, să avem acces la internet de mare viteză. Comisia propune o reformă a piețelor de comunicație din Europa. Companiile trebuie să își poată planifica investițiile pe următorii 20 de ani. Comisia propune o rețea 5G global în Europa până în 2025. Comisia propune ca fiecare oraș să aibă acces fără fir la internet până în 2020”, a declarat șeful executivului european în plenul Parlamentului European.

Sursa: Calea Europeana


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus