Actualitate

CETĂŢENIE PRIN INVESTIŢIE. Un om de afaceri străin este de astăzi cetăţean moldovean

Acesta a contribuit cu o sută de mii de euro la Fondul de Investiţii Publice din ţara noastră şi este, astfel, primul străin care a obţinut cetăţenia ţării noastre în cadrul acestui program. Autorităţile nu oferă mai multe informaţii despre ţara lui de origine, dar şi alte detalii, pe motiv că acestea sunt date ce au un caracter personal.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii, primul străin care a dobândit cetăţenia prin investiţii este un om de afaceri.

El şi-a manifestat interesul de a obține pașaport moldovenesc, pentru a-şi extinde oportunitățile de business cu statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri de liber schimb. Totodată, acesta este interesat să dezvolte afaceri în ţara noastră, graţie oportunităților existente.

Potrivit Programului aprobat de Guvern, persoanele din alte ţări care vor să obţină cetăţenia Republicii Moldova trebuie să transfere în Fondul de Investiţii Publice cel puţin o sută de mii de euro.

Dacă vrea cetăţenie şi pentru soţ sau soţie, la această sumă, se mai adaugă 15 mii de euro. În cazul unei familii compuse din cinci sau mai multe persoane, inclusiv solicitantul principal, se achită doar echivalentul a 155 mii de euro pentru întreaga familie.

Există însă şi o alternativă. Străinii pot deschide propriile afaceri în Moldova. Pentru asta, însă, investiţia nu trebuie să fie mai mică de 250 de mii de euro.

Cei care solicită cetăţenia ţării noastre sunt verificaţi riguros dacă au o reputaţie economică şi finaciară impecabilă. De asemenea, ei nu au voie să aibă antecedente penale. Iniţial, aceştia vor fi verificaţi de către mai multe instituţii financiare internaţionale, iar apoi, de către Interpol, SIS, MAI şi CNA.

Autorităţile şi-au propus ca prin intermediul programului volumul investițiilor să depăşească peste un miliard de euro, în următorii cinci ani. Programe similare sunt implementate în mai multe ţări printre care Spania, Portugalia, Grecia, Letonia, Malta, Cipru şi Canada.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *