Timpul.md

Actualitate 19 Ianuarie 2017 | 18:00

CFM și întreprinderea omoloagă transnistreană vor semna o înțelegere

Calea Ferată din Moldova (CFM) și întreprinderea omoloagă din regiunea transnistreană vor stabili, în viitorul apropiat, o înțelegere de colaborare privind comunicațiile feroviare. 

Directorul CFM, Iurii Topala, a declarat pentru IPN că urmează să fie precizate tarifele, condițiile de tranzitare a mărfurilor și modalitatea de colaborare dintre cele două întreprinderi.

Iurii Topala susține că partea moldovenească este nevoită să facă anumite compromisuri pentru a ajunge la o înțelegere și că negocierile sunt aproape de final. Partea moldovenească insistă pe reglementarea prețurilor pentru că până acum partea transnistreană percepea taxe de 3-4 ori mai mari decât cea moldovenească.

Directorul CFM a mai spus că, până acum, mărfurile care veneau dinspre Ucraina intrau pe teritoriul regiunii transnistrene fără ca partea moldovenească să cunoască acest lucru. „Eu am să insist ca toată marfa care vine pe calea ferată să vină până în vama Republicii Moldova și apoi să meargă spre destinație”, a declarat Iurii Topala.

Acordul protocolar care reglementează domeniul feroviar, semnat în anul 2012 de liderul de atunci de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, și premierul Vlad Filat, a expirat la sfârșitul anului 2016 și a fost prelungit pentru încă jumătate de an. Așa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev, a declarat recent că semnarea unui nou document va pune punctul pe „i” și va optimiza mecanismul de import-export al mărfurilor și de utilizare a resurselor căilor ferate.

IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus