Actualitate

Chicu: Reforma fiscală va asigura creşterea acumulărilor în bugetul de stat prin reducerea economiei subterane

„Afirmaţia că, după diminuarea unor cote, veniturile vor scădea, nu se mai confirmă. Noi am acumulat 2 miliarde 729 de milioane de lei în bugetul de stat, iar în octombrie anul trecut această sumă era de 2 miliarde 385 de milioane de lei. Puteţi vedea că este o creştere de aproape 300 de milioane de lei. Veniturile proprii în Bugetul Asigurărilor Sociale în 2017 au fost de 846 de milioane de lei, în octombrie 2018 sunt de 951 de milioane de lei", a menţionat secretarul general de stat al Ministerului Finanţelor, Ion Chicu.

Analistul politic Vitalie Catană, prezent şi el în studio, a menţionat că datele dezmint declaraţiile unor reprezentanţi ai opoziţiei, care au criticat reforma fiscală.

"Calitatea opoziţiei este foarte redusă. Probabil, ei nu sunt capabili să studieze aprofundat aceste probleme. Acest lucru influenţează asupra comportamentului lor de pe scena politică", a subliniat Vitalie Catană.

Ion Chicu a mai precizat că deja au fost făcute calcule pentru asigurarea salariilor majorate de anul viitor:

"Cheltuielele legate de această reformă sunt prevăzute în bugetul pentru anul 2019, iar acest buget este întocmit în baza indicatorilor macroeconomici, care au fost au fost coordonate cu Fondul Monetar Internaţional în luna septembrie a acestui an."

În aceste condiţii, expertul Vitalie Catană susţine că ezitarea opoziţiei de a susţine iniţiativa este una nefondată: "Este vorba despre cei care deja au fost la putere, au avut ocazia să crească economia, să majoreze salariile oamenilor, dar nu au făcut aceste lucruri. Această situaţie ruinează calculele lor politice."

Anterior, liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat că salariile vor creşte cu 20, 50 şi chiar cu 90 de procente pentru 150 de mii de bugetari. Reforma urmează să intre în vigoare din 1 decembrie.
 
publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *