Timpul.md

Actualitate 15 Aprilie 2016 | 08:07

Chișinăul ar putea rămâne fără apă din cauza secetei

Seceta hidrologică din ţara noastră se adânceşte. Cele mai mari râuri din Moldova, Nistru şi Prut, seacă pe zi ce trece, iar urmările pot fi foarte grave.

Râul Nistru este de nerecunoscut din cauza lipsei ploilor. Primii care ar putea simţi din plin consecinţele crizei sunt locuitorii Capitalei, care ar putea rămâne fără apă la robinete.

"Suntem în prezența celei mai dure secete hidrologice, pe care a înregistrat-o Republica Moldova, cel puțin în ultimii 50 de ani. Ploile, mai ales cantitățile de apă care au căzut în ultimele zile sunt suficiente pentru a satisfice, cel puțin pe moment, necesitățile pedologice, nu și cele hidrografice. Astăzi avem 30-35 de procente din nivelul Prutului și Nistrului pe care ar trebui să-l avem în această perioadă", a spus ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Oamenii ar putea rămâne fără apă la robinete dacă nivelul râului Nistru va scădea cu încă 20 de centimetri.

Astfel, există pericolul ca să fie sistată activitatea prizei de apă de la Vadul lui Vodă, care alimentează municipiul Chişinău cu apă potabilă.

Ministrul Mediului spune că doar ploile ne pot salva din această situaţie.

Din vara trecută şi până acum, nivelul râului Nistru a scăzut cu jumătate de metru. Specialiştii spun că reducerea apei din râuri pune în pericol şi agricultura.
 
Sursa: Publika.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus