Externe

China acuza SUA ca i-au incalcat suveranitatea

Statele Unite "au incalcat suveranitatea Chinei" prin vanzarea de arme catre Taiwan si prin intalnirea dintre presedintele american Barack Obama si Dalai Lama, a declarat duminica premierul chinez Wen Jiabao, citat de AFP.

"Relatiile chinezo-americane au avut un start bun dupa sosirea la putere" a presedintelui american Barack Obama, a declarat Wen, dar vanzarea de arme catre Taiwan, in ianuarie, si intalnirea din februarie cu Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, "au incalcat suveranitatea chineza", transmite NewsIn.

Cele doua evenimente au "provocat perturbari grave", a adaugat seful Guvernului, precizand ca "responsabilitatea nu este a partii chineze, ci a partii americane".

"Speram ca Statele Unite vor raspunde acestor chestiuni cu toata onestitatea si vor lua initiative concrete pentru imbunatatirea relatiilor" bilaterale, a conchis Wen, fara a preciza a ce masuri se asteapta Beijingul.

"Este mai bun dialogul decat confruntare, cooperarea decat blocarea, parteneriatul decat infruntarea", a declarat premierul chinez, care si-a exprimat anterior opozitia fata de "tentatiile protectioniste" ale partenerilor comerciali ai Chinei.

Intrebat de polemica declansata de gigantul american Google, privind retragerea de pe piata chineza, Wen Jiabao s-a eschivat, repetand ca puterea asiatica este intotdeauna deschisa investitiilor straine.

"Nu vrem numai sa primim numeroase investitii straine, dar acordam o maree atentie si metodelor de gestiune si tehnologiilor straine", a spus el, admitand, insa. ca Beijingul nu are suficiente contacte cu investitorii straini.

In ianuarie, Google s-a declarat depasit de obligatia impusa de Beijing privind autocenzura si si-a exprimat intentia de a renunta la aceasta practica, amenintand chiar ca va reevalua continuarea operatiunilor in China. Aceste declaratii au intervenit dupa ce gigantul american a fost victima unor atacuri informatice masiva provenind din China.

Sursa: Romania Libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *