Actualitate

China critică „speculaţiile” Pentagonului cu privire la politica militară şi nucleară a SUA

Documentul SUA speculează cu privire la intenţiile de dezvoltare ale Chinei şi exagerează ameninţarea puterii nucleare chineze, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Ren Guoqiang.

Potrivit acestuia, China rămâne ferm angajată faţă de o dezvoltare paşnică în acest domeniu şi faţă de o politică de apărare naţională cu caracter defensiv.

„Sperăm ca partea americană să renunţe la mentalitatea sa de război rece, să-şi asume responsabilităţile în ce priveşte dezarmarea nucleară, să înţeleagă corect intenţiile strategice ale Chinei şi să adopte o viziune corectă asupra dezvoltării apărării naţionale şi militare chineze", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Raportul privind „noua poziţie nucleară" făcut public vineri de Pentagon apreciază că situaţia mondială este în prezent mai complexă decât în 2010 – data publicării ultimei sale examinări a dispozitivului nuclear -, citând ameninţări din partea Chinei, Coreii de Nord şi Iranului, dar mai ales „revenirea hotărâtă a Moscovei la concurenţa între marile puteri", după cum a subliniat secretarul american al Apărării, Jim Mattis, în prefaţa la acest document de 75 de pagini. Rusia a denunţat la rândul ei sâmbătă „caracterul belicos" şi „antirus" al noii strategii nucleare americane şi a avertizat că va lua „măsurile necesare" pentru a-şi asigura securitatea faţă de Statele Unite ale Americii.

Potrivit Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (Sipri), China deţine 270 de focoase nucleare, faţă de cele 6800 ale SUA.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *