Actualitate

Chiril Gaburici: În următorii ani în Moldova vor veni investiţii de peste 1 miliard de euro

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, scopul Programului este de a consolida percepția și competitivitatea Republicii Moldova pe plan internațional, în vederea atragerii investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern. Consorțiul câștigător a oferit cel mai bun plan de implementare a Programului.

„Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și contând pe identificarea unui partener bun, de încredere, cu experiență internațională”, a spus Chiril Gaburici, care a fost președinte al Comisiei de selectare a câștigătorului.

Conform contractului semnat, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului. Guvernul nu va finanța din mijloace publice Consorțiul pentru serviciile prestate, iar costurile și cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții cetățeniei prin investiții.

Consorțiul câștigător se va axa pe creșterea investițiilor străine directe, elaborarea unui brand de țară în vederea consolidării percepției globale a Republicii Moldova și dezvoltarea domeniului imobiliar. Totodată, va genera noi oportunități economice și extinderea surselor de venituri externe pentru Republica Moldova, astfel asigurând investițiile capitale străine imediate în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova.

Implementarea Programului va asigura acordarea cetățeniei doar solicitanților care îndeplinesc în întregime cele mai bune standarde internaționale de diligență. A fost pregătit un sistem riguros de verificare în patru niveluri a bunei reputații economice și financiare a persoanelor care doresc să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin investiții, se mai spune în comunicat.

Sursa: ipn.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *