Ultima oră

Chirtoacă despre Leancă: “Este de bună credinţă şi îşi doreşte parcurs european cu descentralizare şi reforme”.

„Ocazional, am vorbit cu Iurie Leancă la câteva evenimente după încercarea de a-l numi în funcţia de prim-ministru şi l-am întrebat în ce măsură mai putem încerca încă o dată să revenim la masa de negocieri, dar Iurie Leancă a spus că momentul s-a pierdut şi va fi mai greu să revenim la negocieri. Omul este de bună credinţă şi îşi doreşte parcurs european cu descentralizare şi reforme, astfel încât în 2018, când vor fi din nou alegeri, să existe o a 3 şansă pentru formaţiunile pro-europene. Acum, doar cu declaraţii şi fără reforme, lucrurile sunt compromise”, a declarat Dorin Chirtoacă, citat de IPN.

Acesta a spus că nu PL a fost refuzat pentru a fi la guvernare, dar proiectul UE a fost refuzat, pentru că UE a propus o formulă de formare a unei guvernări cu participarea PL. Iniţial, fiecare partid a confirmat că este de acord cu formula propusă de europeni, însă la uniunea mixtă a PLDM-PDM-PL cei de la PDM au spus că trebuie să discute la partid, PLDM a spus la fel, ca apoi PDM să declare că în cadrul negocierilor s-a ajuns la un blocaj. „Ei au respins oferta UE. Cine cu cine s-a înţeles după asta, a fost clar că a existat o înţelegere şi lucrurile nu au evoluat de la sine. UE a fost respinsă şi nu PL. De aici şi plecarea lui Iurie Leancă din PLDM, pentru că ceea ce va urma este în contradicţie cu obiectivele lui”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Întrebat dacă Iurie Leancă ar fi binevenit în echipa PL, Dorin Chirtoacă a spus că nu este cazul să se facă speculaţii şi comentarii, deoarece există riscul să fie otrăvită atmosfera fără necesitate.

Acesta a subliniat că Iurie Leancă era la curent cu înţelegerile făcute cu PCRM, dar a mers să ceară votul de încredere în Parlament pentru că a încercat să-şi promoveze şansa până la capăt fiind sprijinit de partenerii europeni. „PL participă la procese de ordin politic. Fiind la guvernare am fost de acord să-l votam pe Iurie Leancă şi l-am propus la funcţia de prim-ministru în 2013. Şi acum am fost pentru un Guvern condus de Leancă, am prezentat formula europeană de guvernare, PDM şi PLDM însă au refuzat formula noastră şi ne-au cerut votul. Nu este corect să se propună ceva în schimbul a ceea ce s-ar putea întâmpla 2 luni mai târziu. Nu trebuie să inventăm reguli noi ale democraţiei. Corect este să se facă aşa cum scrie în toate statele civilizate. Să se facă un acord de alianţă, să se stabilească portofoliile ministeriale şi se merge mai departe”, a menţionat edilul capitalei.

Dorin Chirtoacă a spus că PL încă aşteaptă să se revină la masa de negocieri cu formula propusă de UE pe masă, ca să revină la guvernare. În acelaşi context, acesta a subliniat că alegeri anticipate nu vor ave aloc la sigur, şi sunt doar o invenţie folosită pentru a justifica alianţa cu comuniştii.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *