Spre UE

Chisinaul vrea perspective clare

Comisia parlamentara pentru politica externa a avizat mandatul Ministerului moldovean de Externe pentru inceperea negocierii noului acord politic bilateral cu UE. Potrivit sefului Comisiei, Igor Corman, pe langa faptul ca RM isi doreste ca noul document sa fie numit Acord de Asociere, Chisinaul va insista si asupra unor perspective clare de aderare la UE pentru RM, care sa figureze in preambulul documentului. „Preambulul se negociaza la final.

Deci, va depinde de modul in care vor decurge tratativele, de evolutiile interne din RM, dar si de starea de spirit din interiorul UE daca vom reusi sau nu sa obtinem ca perspectiva de aderare la UE sa figureze in acest preambul”, a specificat Corman. In opinia lui, este putin probabil ca RM va fi cuplata cu Ucraina in procesul de aderare la UE. „In cadrul Parteneriatului Estic este specificat clar principiul diferentierii. Pe viitor, nu cred ca vor mai avea loc extinderi in grupuri, asa cum a fost pana acum”, considera oficialul.

Pana in prezent, baza juridica a relatiilor RM-UE a fost reglementata de Acordul de Parteneriat si Cooperare, adoptat in 1994 si intrat in vigoare in 1998 pentru zece ani. In iunie 2009, Consiliul UE si-a expus disponibilitatea de a lansa negocierile pe marginea noului acord politic RM-UE, dar introducerea regimului de vize pentru Romania si derapajele antidemocratice ale fostei guvernari comuniste au dus la amanarea lansarii acestor negocieri. Una dintre primele decizii ale noului guvern format dupa anticipatele din 29 iulie a fost cea de abolire a regimului de vize impus ilegal de comunisti.

NewsIn
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *