Actualitate

Cifră record în 2018 pentru recolta de mere

„Moldova va recolta în anul curent mai mult de 505 mii tone de mere. Vorbim despre cea mai mare recoltă din ultimii 10 ani”, spune Iurie Fală, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova.

Recolte mari de mere sunt prognozate și în țările Uniunii Europene. Europa va înregistra în anul 2018 o producție de peste 12 mil. tone de mere, cu 13% mai mult decât media ultimilor 3 ani. Rusia va obține o recoltă cu 200 mii tone mai mare decât în 2017, Ucraina +100 mii tone, România +100 mii tone. În același timp, China va înregistra o scădere cu circa 28%. (Datele au fost prezentate în cadrul conferinței PrognosFruit, Polonia).

„Recolta de mere din Moldova va fi de calitate, cu excepția anumitor regiuni din nordul țării care au fost afectate de grindină. Dacă vorbim de prețuri, atunci situația de pe piață este influențată de câțiva factori regionali: dacă anul trecut am exportat mai mult de 10 mii tone de prune în UE, care a fost afectată de înghețuri, în anul curent ei au abundență de fructe. Dacă vorbim despre piața Federației Ruse – țara parcurge niște fenomene economice: în urma sancțiunilor rubla se devalorizează, iar puterea de cumpărare scade. În plus, creșterea recoltelor în Rusia încetinește ritmul exporturilor”, a menționat Iurie Fală.

Directorul Moldova Fruct a menționat că membrii asociației vor depozita o bună parte din recolta de fructe în frigidere și le vor comercializa ulterior, când prețurile vor crește.

Iurie Fală afirmă că, recolta mai scăzută de mere în China, ar putea fi o oportunitate pentru Moldova, iar cantitățile de mere pe care China le exporta în Federația Rusă și Kazakhstan să fie livrate de producătorii moldoveni. În același timp, Asoaciația este în continuă căutare a noilor piețe de desfacere cum ar fi: India, Orientul Mijlociu.

Cristina Pendea
http://curentul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *