Actualitate

CIFRA SĂPTĂMÂNII / Salariul mediu al bugetarilor din România este de peste 17 000 lei MDL

Salariul mediu net în administraţia publică a ajuns, la jumătatea acestui an, la puţin peste 4.200 de lei pe lună (17 500 lei MDL – n. red). În luna iunie, unii bugetari au câştigat cu 1.500 de lei (6200 lei MDL – n. red) mai mult decât salariul mediu pe economie. Chiar şi profesorii, consideraţi până de curând una dintre categoriile defavorizate, sunt plătiţi acum peste medie. O situaţie similară găsim şi în sectorul sanitar.

Salariile în aceste trei sectoare au avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii 2 ani. Cel mai mult s-au majorat salariile medicilor şi ale asistenţilor medicali – cu aproape 79% faţă de iunie 2016. În administraţia publică avansul a fost de aproape 45%.

O creştere aproape similară a lefurilor s-a înregistrat şi în învăţământ. Prin comparaţie, salariul mediu net pe economie a avansat cu mai puţin de o treime. Dacă în iunie 2016 acesta depăşea cu puţin 2.000 de lei, acum este cu 700 de lei mai mare.

Președintele, Premierul și Speakerul au salarii mai mici decât media bugetarilor din România

Dodon ia un salariu de 12.960 lei MDL, conform datelor oferite de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Salariile speakerului și a prim-ministrului sunt și mai mici, în timp ce salariul unui deputat sau ministru oscilează în jurul 9.000 de lei MDL.Conform datelor, salariul de funcție al președintelui Parlamentului și al prim- ministrului este de 11.880 lei MDL, iar al unui deputat sau ministru – 9.585 lei MDL.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *