Actualitate

Cifra zilei: Salariul mediu din Moldova a depăşit suma de 330 de euro, la cursul mediu de azi

Datele Biroului Naţional de statistică arată că, în trimestrul III al anului 2018 câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 6 507,3 lei, înregistrând o creștere de 12% față de trimestrul III al anului 2017. La un curs mediu de 19,49 lei pentru un euro, retibuția medie ajunge la peste 330 de euro pe lună.

Aceleaşi statistici relevă şi faptul că în sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a constituit în trimestrul III – 5 624,8 lei (+12,7% față de trimestrul III 2017), iar în sectorul economic (real) – 6 845,1 lei (+11,6% față de trimestrul III 2017).

Creșterea reală a salariului (minu rata inflației) a fost de 8,9% în trimestrul III din 2018.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a scris anterior că, pentru prima dată, salariul mediu pe economie a depășit valoarea de 300 de euro pe lună în trimestrul II al acestui an.

Ulterior, directorul Institului Economiei de Piață, Roman Chircă, s-a arătat convins că retribuția medie pe economie va continua să crească și asta datorită efectelor ”micii reforme fiscale”, implementate de la 1 octombrie. Amintim că ”mica reformă fiscală”, care presupune, printre altele, introducerea unei cote unice a impozitului pe venit de 12 la sută, dublarea scutirii personale pentru angajat și reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajator. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *