Ultima oră

Cimitir evreiesc, profanat în Ungaria

Indivizi neidentificați au scris vinerea trecută cu vopsea roșie pe mai multe morminte mesaje ca ‘Evrei josnici’ și ‘Holocaustul nu a avut loc niciodată, dar el se va produce în viitor’.

Ei au pictat, de asemenea, cruci încârligate și simbolul partidului Crucile cu săgeți, formațiune nazistă ungară din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

O anchetă a poliției este în curs, a indicat primăria, în timp ce Schmidt s-a declarat ‘șocat’ și a condamnat ferm profanarea într-un comunicat difuzat luni pe site-ul oficial al primăriei.

ONG de luptă împotriva antisemitismului Fondation Acte et Protection (TEV) a indicat luni că vrea să depună o plângere pentru negaționism.

Acest incident intervine într-un moment în care relațiile între guvernul ungar al premierului Vicktor Orban și organizațiile evreiești sunt tensionate, iar țara comemorează împlinirea a 70 de ani de la deportarea masivă a evreilor spre lagărele de concentrare în 1944.

Prima organizație evreiască ungară Mazsihisz a amenințat că va boicota ceremoniile din cauza unui monument controversat, despre care organizațiile evreiești estimează că pune responsabili și victime ale Holocaustului pe același plan.

La sfârșitul lunii februarie, guvernul a decis să amâne inaugurarea monumentului, prevăzută inițial pentru jumătatea lunii martie, până în luna mai, refuzând totodată să-l modifice.

În iulie 2012, peste 50 de morminte din cimitirul din Kaposvar, situat la 200 km sud-vest de Budapesta, au fost vandalizate de indivizi neidentificați.

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *