Afaceri

Cinci avantaje pentru a investi in Moldova

Organizatia pentru Atragerea Investitiilor si Promovarea Exporturilor (MIEPO) a evidentiat cinci avantaje ce i-ar determina pe potentialii investitori straini sa-si extinda afacerile in RM. Potrivit directorului MEPO, Andrei Timus, acestea sunt regimul fiscal favorabil – in parte, existenta cotei „zero” la impozitul pe profitul nedistribuit al companiilor; posibilitatea de a activa in zonele economice libere (ZEL) in care sunt stabilite cota „zero” la impozitul pe profit si neaplicarea TVA si a accizelor la marfurile produse in ZEL si exportate (inclusiv la cele din grupul marfurilor accizate); forta de munca, deocamdata, mai ieftina decat in tarile din regiune – 1,5 euro/ora, fata de circa 3 euro/ora in Ucraina si 4 euro/ora in Romania si Bulgaria.

Antrei Timus aminteste ca RM beneficiaza de regimul asimetric de comert (preferinte comerciale autonome) cu UE si poate exporta fara aplicarea taxelor majoritatea marfurilor si produselor, si ca RM are semnate acorduri de liber schimb cu alte 42 de tari, e membra a OMC, participa la CEFTA si alte structuri.

Directorul MIEPO a precizat ca, la inceputul anului curent, volumul investitiilor straine atrase in economia RM se cifra la 2,6 mlrd. USD. Investitiile provin din 85 de state, circa 76% fiind din tarile UE. Cele mai atractive sfere pentru investitii s-au dovedit a fi comertul cu ridicata si amanuntul, industria de procesare, energetica, industria gazelor, apei si serviciilor de canalizare, industria hoteliera si de restaurante, servicii financiare, domeniul imobiliar si altele.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *