Timpul.md

CSI / Rusia 10 Ianuarie 2017 | 08:53

Cinci cuvinte rusești pentru a-l înțelege mai bine pe Putin (Politico.eu)

1. компромат (”kompromat”) Este cuvântul care desemnează răspândirea de informații compromițătoare despre persoane publice, adevăratul vârf de lance otrăvit folosit de Putin împotriva a ceea ce el consideră a fi dușmanii statului.

Așteptati-vă la kompromat-ul de la Kremlin în acest an, prin atacuri media la nivel înalt și "știri false" menite a influența evenimentele din Occident. Se speculează chiar că Putin are un plan de kompromat și la adresa lui Donald Trump, în cazul în care acesta nu va ține linia pro-Kremlin.

2. Восстановление (”Restaurație”)

Scopul declarat al lui Putin, de la preluarea puterii în 2000, a fost aceea de a restabili statutul de "mare putere" al Rusiei în lume și de a reconstrui imperiul sovietic.
Centenarul revoluției bolșevice din 1917 va fi sărbătorit în Rusia, în acest an, cu mare fast.

3. Яркий (Flamboaiant)


Nu este nici un secret faptul că Putin este o personalitate flamboaiantă, cunoscut pentru călăria la bustul gol, pentru plimbarea cu motocicleta în Crimeea, alături de infamii Lupi ai Nopții din Moscova sau pentru scufundările după comoara din Marea Neagră. Cu toate că Putin nu a fost personaj de reality show, precum Trump, ambii sunt masculi alfa colorați, cu o latură crudă și imprevizibilă și cu atracție pentru femei slave.

4. Наш (”Ai noștri”)

Putin și acoliții săi pun Rusia în centrul lumii. Acele țări care sunt prietenoase cu Rusia - Siria, Cuba, Venezuela - sunt lăudate ca fiind ”de-ale noastre” și merită un tratament special. Același lucru este valabil și pentru personalitățile publice sau organizațiile globale: acestea sunt fie ale noastre, fie nu sunt deloc. De exemplu, FIFA este ”a noastră” dar Comitetul Olimpic Internațional, nu.

5. Монголо-татарское иго (”Jugul tătaro-mongol”)

Referirile la stăpânirea mongolă a Rusiei, între secolele 13 și 16, pot fi cheia pentru înțelegerea Rusei contemporane - și, prin urmare, a psihologiei lui Putin.

Cu toate că Rusia este cea mai mare țară din lume, propaganda cultivă paranoia cu privire la siguranța granițelor sale. De aici și antipatia agresivă față de NATO, percepută de către Rusia ca o amenințare existențială.Dar este posibilă o cooperare între SUA și Rusia, fără afectarea intereselor americane? - întreabă revista Newsweek. Iar răspunsul ar fi că o asemenea cooperare este nu doar posibilă ci și necesară.


Vladimir Putin face prima mutare în meciul său de șah cu Donald Trump. Președintele rus sfidează regulile îndelung exersate ale afacerilor de spionaj, renunțând la represalii echivalente, după ce administrația Obama a expulzat 35 de diplomați ruși.

Este o mișcare surprinzătoare din partea liderului rus, care pare dispus să renunțe la acțiunile imediate în speranța de a obține recompense mai mari în viitor.

Din fericire pentru viitorul președinte al SUA, un angajament constructiv nu necesită apologia comportamentului rusesc, ci doar promovarea cu realism a intereselor SUA.

Istoria a arătat că, în eliminarea disensiunilor dintre SUA și Rusia, încrederea nu este necesară, dar respectul reciproc este esențial. Și tocmai respectul reciproc a fost, în mod lamentabil, absent în relația bilaterală de mai mulți ani.

Noi ar trebui să lucrăm pentru a reduce dezacordurile în dosare precum Ucraina, Siria, apărarea antirachetă sau NATO. În paralel, ar trebui să identificăm cooperarea în domeniile de interes comun, cum ar fi terorismul sau proliferarea armelor de distrugere în masă.

Putem lucra împreună în anumite domenii de interes reciproc, în ciuda diferențelor noastre? Am făcut-o, chiar și la apogeul Razboiului Rece.

Avem nevoie de o conducere inspirată care să alunge extremismul islamic de pe fața pământului. Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce armele nucleare, amenințările biologice și chimice și a stabiliza Orientul Mijlociu. Apărarea intereselor americane din întreaga lume depinde tot mai mult de gradul în care SUA și Rusia pot reduce domeniile de confruntare și crește cooperarea.Revista franceză Le Nouvel Observateur descrie cazul controversat al unui fermier francez care îi ajută pe migranții ilegali, cu riscul de a suporta rigorile legii. Iar francezul spune că nu se va opri.

Opt luni de închisoare cu suspendare. Asta au cerut procurorii francezi împotriva lui Cédric Herrou agricultor din Valea Roya, în apropiere de granița franco-italiană, pentru "ajutarea străinilor care se află în situație ilegală". Mărturia acestui producător de măsline a devenit un simbol al solidarității cu migranții.

În 2015, Cédric Herrou a început să-i ia la el acasă pe migranții opriți în punctul de frontieră de la Ventimiglia. A început cu opt eritreeni, duși cu mașina proprie.

Pentru a putea duce mai mulți migranți, a cumpărat o dubă, din propriile economii. Apoi, un birou și un fax, pentru a putea aplica procedurile referitoare la copiii neînsoțiți. După care a început să facă publică situația și să alerteze publicul și politicienii.
El spune că a primit din partea autorităților locale un fel de imunitate "umanitară", chiar și de la poliția de frontieră.
Sosirile au continuat și s-a ajuns la 58 de persoane găzduite la domiciliul său. Grădina i s-a transformat în camping cu rulote și o mulțime de alte persoane au fost cazate la gospodăriile din jur.

”Nu am nici bani, nici arme pentru a lupta, dar nici regrete. Voi continua. Și voi deschide ușa casei mele oamenilor care au nevoie, din Somalia, Ciad, Sudan sau Eritreea”, spune el.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus