Timpul Liber

Cinci riscuri de evitat pentru sănătate

Sedentarismul

Într-un studiu pe 37 000 subiecţi, cercetătorii au descoperit că lipsa activităţii fizice – mersul doar de la pat la maşină, apoi canapea şi culcare – ucide mai mult decât fumatul. Mişcarea, înotul sau mersul pe jos după cină scad considerabil riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet şi chiar cancer. Treizeci de minute de exerciţii pe zi duc la o scădere a riscurilor cu 30-40%, spun cercetătorii de la Harvard Medical School.

Grăsimea abdominală

Grăsimea cea mai periculoasă e cea invizibilă. Ascunsă în burtă, în jurul organelor tale, grăsimea viscerală duce la diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral şi alte riscuri de sănătate. Dieta nu o va face să dispară, dar exerciţiul fizic, da. Femeile care au mers doi-trei kilometri de trei ori pe săptămână şi-au redus celulele adipoase abdominale cu 18% în patru luni. Doamnele care au ţinut dietă, dar sedentare, şi-au păstrat masa adipoasă.

Excesul ponderal

Cercetările arată că kilogramele pierdute prin diete drastice se întorc înapoi. Într-un studiu în curs de desfăşurare, 4 000 de persoane au menţinut o scădere în greutate de 14 kg timp de un an sau mai mult, iar 78% dintre ele au practicat mersul pe jos. Mersul pe jos 20 de minute pe zi ar putea ajuta să pierzi şase kilograme într-un an. E mai bun decât multe dintre diete!

Insulinorezistenţa

Kilogramele în plus şi inactivitatea conspiră şi dezvoltă un rău insidios: rezistenţa la insulină, hormonul care le comandă celulelor să absoarbă zahărul din sânge. Rezistenţa la insulină creşte riscul de diabet, boli de inimă, boala Alzheimer şi mai multe tipuri de cancer. Cel mai bun tratament nu este un medicament, ci exerciţiul. Într-un studiu, subiecţii insulinorezistenţi şi-au redus riscul de diabet tip 2 cu 58% prin mers, contra a 31% prin medicaţie. Orice activitate fizică reduce imediat glicemia şi favorizează sensibilitatea celulelor la insulină în orele următoare.

Stresul

Stresul cronic menţine ridicat nivelul de cortizol zile întregi, săptămâni sau chiar ani. Consecinţele: dureri de cap, nopţi nedormite, tulburări digestive, depresie şi creşterea glicemiei. Cercetările arată că sportul combate anxietatea prin stimularea secreţiei de serotonină şi dopamină şi prin reducerea tensiunii musculare. Mersul pe jos favorizează somnul: o oră în plus de somn şi adormire cu 15 minute mai devreme.

(ele.ro)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *