Opinii și Editoriale

Cine a cstigat alegerile in R. Moldova?

Infrant nu esti atunci cand sangeri,
nici ochii cand in lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri
sunt renuntarile la vis.

(Radu Gyr, „Indemn la lupta”)

…Dupa alegerile din 5 aprilie, Dictatorul a aruncat Basarabia in haul intolerantei si al luptei de clasa, creand in societate o atmosfera de violenta, inchizitie politieneasca si tortura psihologica. Si aceasta e abia inceputul, fiindca miercuri, 22 aprilie, Dictatorul a jurat in fata invatatorului sau, V. I. Lenin, ca „lupta nu s-a terminat, lupta abia incepe”. Lupta impotriva cui? Bineinteles, impotriva „dusmanilor statalitatii”, adica a „unionistilor” sau, si mai concret, a acelei jumatati din populatia R. Moldova care a votat pentru Opozitie, contra comunistilor.

Ca Dictatorul e decis sa continue lupta impotriva acestora s-a vazut inca in seara de 5 aprilie cand, nefiind facute publice rezultatele oficiale ale alegerilor, el a declarat ca nu va dialoga cu Opozitia. Anume aceasta afirmatie a fost chibritul ce a aprins protestele din 6 si 7 aprilie, preluate abil de regim si deturnate in sensul dorit de el. Astfel, Dictatorul si-a incheiat al doilea (si ultimul) mandat cu un scrutin fraudat si cu incendierea sediilor Presedintiei si Parlamentului.

Dupa 7 aprilie, R. Moldova a devenit „vedeta” presei de pe mapamond. Tot mai multa lume a inceput sa se intereseze unde se afla aceasta R. Moldova si ce se intampla acolo. Ziare serioase din Occident publica comentarii pe marginea evenimentelor de aici. Multe dintre ele fixeaza corect diagnosticul, recunoscand ca aceasta bizara si anonima R. Moldova… este, de fapt, acea parte a Romaniei care a trecut la URSS in urma Pactului Molotov-Ribbentrop, fiind condusa azi de un comunist, fost general sovietic de militie. Aceste ziare mai descopera ca Uniunea Europeana are o atitudine subiectiva si discriminatorie fata de Romania si R. Moldova, ca emisarii ei ar fi „oamenii Kremlinului” si ca rapoartele pozitive prezentate de ei, inclusiv cele privitoare la rezultatele alegerilor, sunt vulnerabile la capitolul credibilitate. Intr-un cuvant, dupa 7 aprilie s-a produs un soc ce a trezit lumea occidentala, a rupt-o din cliseele traditionale si a determinat-o sa-si scoata ochelarii de soare cand se uita spre R. Moldova.

Patru adevaruri despre alegerile din 5 aprilie

…iar in R. Moldova, Dictatorul incearca sa-si legitimeze puterea – obtinuta in urma fraudelor electorale – prin teroare, arestari si sange. Aceasta putere insa niciodata nu va fi recunoscuta de jumatate din populatia R. Moldova; atata timp cat va rezista, ea va purta asupra ei blestemul nelegitimitatii, fiindca a fost castigata prin minciuni, abuzuri, manipulari, violenta si sange. In zadar Dictatorul va „strange surubul” – cu cat il va strange mai tare, cu atat mai rapida si puternica va fi explozia… In acest context, este oportun sa creionam si cateva adevaruri pe care le-a consacrat scrutinul din 5 aprilie.

1. Comunistii au suferit o infrangere morala zdrobitoare

Evenimentele din 7 aprilie le-au stricat sarbatoarea, iar castigul electoral din 5 aprilie este, de fapt, o infrangere morala zdrobitoare a comunistilor. Caci este evident ca, daca la cele 41 de mandate ale Opozitiei s-ar mai adauga si cele furate, Dictatorul nicidecum nu a castigat majoritatea! Acesta e adevarul despre scrutinul din 5 aprilie – Opozitia a castigat alegerile! Chiar si cu cele 41 de mandate partidele de opozitie au inregistrat o victorie incontestabila: in conditiile in care pentru comunisti au lucrat mai toate televiziunile si posturile de radio, cand ei au folosit fara nerusinare resursele administrative, cand pentru ei au fost fortate sa voteze armata, politia, spitalele si… cimitirele, cand alegatorii simpli au fost corupti prin ajutoare umanitare, cand unor categorii sociale intregi in ajunul alegerilor li s-au majorat salariile s.a.m.d. – si aceasta intr-o atmosfera de frica generalizata si de hartuire si denigrare a Opozitiei -, sa obtii 41 de mandate inseamna sa castigi alegerile!

2. Un scrutin cu valoare de referendum

Sa nu ne scape din vedere urmatorul fapt: este pentru prima data in istoria R. Moldova cand partidele de dreapta (polul liberal – PL, PLDM si AMN) castiga (repet, intr-o lupta inegala) 41 de mandate! Astfel, scrutinul din 5 aprilie are valoare de referendum, fiindca aceste 41 de mandate reprezinta vointa clar si constient exprimata a cetatenilor moldoveni cu viziuni proeuropene si pro-romanesti. Aceste 41 de mandate au aruncat in aer mitul comunistilor despre cele „doua procente de romani” din R. Moldova! Iata adevarul ce i-a speriat pe comunisti!

3. Aparitia unei noi elite politice

Alegerile din 5 aprilie au fost un pas serios in directia reformarii clasei politice. Drept urmare, s-au cristalizat cu toata claritatea doua tabere ale clasei politice moldovene: elita politica comunista, rusofila, antieuropeana, anti-romaneasca si antireformatoare reprezentata de Voronin, Lupu, Greceanai and Co, si noua elita politica, anticomunista, proeuropeana si pro-romaneasca, avandu-i ca purtatori de drapel pe V. Filat, D. Chirtoaca, A. Tanase, C. Fusu, M. Godea, O. Cernei, V. Osipov s.a.m.d. Iesirea in scena a acestei generatii noi de politicieni i-a impins in afara politicii pe V. Tarlev, D. Diacov, D. Braghis, V. Pavlicenco si, bineinteles, pe veteranul si campionul infractiunilor politice de la Chisinau, Iu. Rosca. Disparitia acestora a simplificat scena politica si a salubrizat-o in modul cel mai serios.

4. Majoritatea nu va ceda, nu va renunta la vis

Electoratul care a votat aceste partide – PL, PLDM si AMN – nu are dreptul sa se considere invins. Se vede ca asa ne-a fost scris – sa iesim atat de greu, cu atatea jertfe, din noaptea bolsevica adusa de Voronin. De aceea, si pentru noi, lupta nu s-a terminat, ea continua. Imi dau seama ca in spatele acestei concluzii stau oameni concreti, destine si drame. Nu exclud, poate, ca unii au obosit sa mai lupte si vor depune armele. Altii vor lua drumul strainatatilor. E dreptul lor. Fiecare decide pentru sine ce face: se retrage, se vinde sau continua lupta. Sunt insa convins ca majoritatea nu va parasi linia frontului. Cu atat mai mult ca, repet, pe 5 aprilie nu noi am fost infranti. Pentru ca adevaratele infrangeri sunt renuntarile la vis, vorba poetului…Iar noi nu renuntam la visul nostru de a fi liberi.

In loc de epilog: Nelinisti provocate de „votul de aur”

Majoritatea comunista din viitorul parlament va avea de furca cu o Opozitie de cu totul alta calitate. La timpul lor, comunistii au provocat alegeri anticipate cu 40 de mandate; actuala Opozitie, cu 41 de mandate, va putea repeta cu usurinta performanta comunistilor. Pentru aceasta insa e nevoie ca aceasta Opozitie sa nu calce pe grebla pe care a calcat Opozitia din 2005. Ma refer la acel „vot de aur” care nu le ajunge comunistilor pentru a alege presedintele. Nelinistea adanca a celor care au votat PL, PLDM si AMN e provocata de acest vot. Daca vor reusi comunistii sa-l cumpere, precum a promis Dictatorul, aceasta va insemna o adevarata sinucidere nu numai a liderului si partidului respectiv, dar si a tuturor celor trei partide liberale. Ba mai mult, aceasta ar insemna disparitia electoratului de dreapta din R. Moldova, care nu va mai supravietui unei noi tradari…

Acum, intr-adevar, viitorul R. Moldova depinde de aceste trei partide.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *