Timpul.md

Internațional 11 Septembrie 2017 | 18:11

Cine este Peter Michalko, noul ambasador al UE la Chișinău: Diplomatul vorbește limba română

Peter Michalko este noul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău.

Potrivit informațiilor apărute anterior în presă Michalko cunoaște și vorbește fluent limba română. Astfel, acesta devine primul ambasador UE vorbitor de limbă română.

În luna mai, Federica Mogherini l-a desemnat pe Michalko, șeful delegației UE în R. Moldova. Potrivit unui mesaj publicat pe o rețea socială, Michalko a sosit la Chișinău pe 7 septembrie și a semnat copiile scrisorilor de acreditare viceministrei Afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari, după care a avut o scurtă întrevedere cu ministrul Andrei Galbur.

„Revin cu bucurie în R. Moldova, de această dată într-o nouă poziție. Este o onoare pentru mine să preiau funcția de șef al Delegației UE în R. Moldova și sunt ferm hotărât să lucrez pe deplin la întărirea cooperării dintre UE și R. Moldova, continuând munca depusă de predecesorul și bunul meu coleg și prieten, ambasadorul Pirkka Tapiola. Sunt deosebit de fericit să îmi revăd vechii prieteni pe care îi am în R. Moldova și să îmi fac prieteni noi pe durata misiunii pe care o încep acum”, a scris Michalko. Amintim că oficialul are o carieră diplomatică impresionantă, fiind ambasadorul Slovaciei în Grecia din 2013. În anii 2008 și 2009 a fost consilier al unui reprezentant special al UE pentru Moldova, notează spectator.sme.sk. Apoi a fost adjunct al șefului de birou în perioada 2002-2006 la Ambasada Slovaciei la Atena. După care a fost adjunct al consilierului politic al comandantului-șef al KFOR până în 2007. La Ministerul de Externe al Slovaciei a fost șeful departament al țărilor din sud-estul Europei și între 2011 și 2012 a fost șeful departamentului politic, scrie aceeași sursă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus