Moldova

Cine o să le-o ia înainte lui Timofti, Bacalu şi Snegureac?

Deşi au mai rămas cinci zile până la scrutinul prezidenţial, nimeni nu s-a grăbit să se asigure măcar cu un formular de înregistrare la Comisia pentru organizarea alegerii şefului statului, care a aşteptat în zadar vreun pretendent în zilele de 7, 9 şi 10 martie. Dacă oficial nimic nu se vede, politicienii susţin că discută intens mai multe candidaturi, doar că nu pot să dea nume. Cu toate acestea, numele unor posibili candidaţi s-au strecurat în presă. Dacă despre Veronica Bacalu nu se mai aud prea multe, presa a scotocit tot ce se ştie până acum despre Lilia Snegureac şi Nicolae Timofti, două nume vehiculate în ultimele zile. Unul dintre ei are şanse să fie candidatul oficial al AIE la preşedinţia RM.


Nicolae Timofti

„Supoziţiile” nu se comentează

Politicienii nu spun nimic concret, deocamdată – ba au discutat despre cele două candidaturi, ba că sunt „supoziţii”. Nici cei vizaţi nu prea au ce comenta, în această situaţie. „Sunt numai presupuneri. Oficial, nimeni nu mi-a propus nimic. Nu pot să comentez nimic”, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, pentru ProTV. În timp ce liderul PCRM, Vladimir Voronin, l-a îndemnat pe Timofti „să stea bine acolo unde stă”, pentru că partidul său nu este dispus să-l voteze, „grupul Dodon” nu are un răspuns clar. Socialiştii spun că vor analiza candidatul atunci când acesta va fi înregistrat oficial la Comisia pentru alegerea şefului statului.

Şi totuşi, o femeie (?)

Mihai Ghimpu a complicat şi mai mult dilema alegerii şefului statului. El a făcut o declaraţie pentru presă cu referire la misteriosul candidat, arătându-se convins că Timofti nu are multe şanse, deoarece candidatul AIE va fi o femeie. Şi nu este vorba despre Veronica Bacalu, ci despre o altă distinsă doamnă – Lilia Snegureac. Snegureac a deţinut timp de 14 ani funcţia de director al Centrului de informaţii al Consiliului Europei (CE) la Chişinău, iar de curând şi-a deschis un centru de resurse „Dialog Pro”. Anterior, Lilia Snegureac a declarat într-un interviu pentru TIMPUL că nu a primit nicio ofertă de lucru în structurile guvernamentale, după ce a fost desfiinţat Biroul de informaţii al CE. Dar nici această candidatură pare să nu fie una viabilă. Partidul Liberal a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că despre Snegureac s-a discutat la nivel de… „supoziţii”.


Lilia Snegureac

…„o fată cunoscută”

Bine cunoscuta expresie franceză „cherchez la femme” a dus opinia publică şi la candidatura Marianei Durleşteanu, fosta ministră a Finanţelor în anii 2008-2009. Numele ai a apărut în vizorul mass-media după ce deputatul comunist Mark Tkaciuk a scris pe o reţea de socializare că se discută despre înaintarea ei la funcţia de şef al statului. La scurt timp însă, mesajul acestuia a fost şters.
În opinia lui Tkaciuk, Durleşteanu este o candidatură potrivită pentru că este un foarte bun specialist în domeniul finanţelor: „Se vorbeşte că vor să o înainteze pe Mariana Durleşteanu. Fata este cunoscută, doar că compania este una proastă, dar şi alegerile sunt ilegale”.

 
Astăzi este ultima zi când candidaţii pentru funcţia de şef al statului pot să-şi mai depună dosarul. Comisia va accepta actele până la ora 17:00. Dacă până acum nici Veronica Bacalu, nici Nicolae Timofti, nici Lilia Snegureac şi nici Mariana Durleşteanu nu au trecut încă pragul acestei Comisii, avem dreptul să credem că adevăratul candidat acceptat de AIE, PCRM sau „grupul Dodon” nu este nici pe departe inclus în această listă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *