Actualitate

Circa 200 mii de doze de Tamiflu vor fi distribuite gratis

Marti, numarul celor diagnosticati cu gripa porcina indica 316 persoane. Cele mai multe cazuri depistate au fost inregistrate in mun. Chisinau. Potrivit ministrului Sanatatii, Vladimir Hotineanu, in RM va fi declarata stare de epidemie atunci cand, saptamanal, vor fi inregistrate 750 de cazuri de imbolnavire cu A(H1N1).

De luni, persoanele care au forme usoare de boala vor fi tratate la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, care le va distribui si preparatele antivirale. Institutiile de invatamant sunt in vacanta, iar in gradinite accesul persoanelor straine este interzis. Dimineata, copiilor le este masurata temperatura.

Luminita Suveica, directoare interimara a Directiei municipale a sanatatii, a declarat ieri, in timpul sedintei operative de la Primaria Chisinau, ca, deoarece Spitalul de boli infectioase „Toma Ciorba” din capitala nu mai face fata situatiei, bolnavii sunt internati la Spitalul municipal „Sfantul Arhanghel Mihail”, Spitalul pentru copii nr. 1, Spitalul IS „Caile Ferate ale Moldovei” si Spitalul Ministerului Sanatatii. Pentru femeile gravide a fost amenajata o sectie in cadrul Maternitatii municipale nr. 2. In caz de epidemie, vor fi deschise suplimentar sectii la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco”, Spitalul Clinic Republican si Spitalul narcologic si dermatoveneorologic din Chisinau.

La mijlocul acestei saptamani, in RM vor ajunge 200 mii de doze de Tamiflu, preparat antiviral pentru tratamentul bolnavilor de gripa A(H1N1), care va fi distribuit gratis de catre medicii de familie. Potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la moment se atesta o crestere a numarului celor infectati cu noul tip de gripa in toate tarile lumii, insa, in scurt timp, explozia de gripa se va stinge. Dar ea ar putea reveni in lunile aprilie si octombrie, 2010.

Sase pasi simpli de prevenire a gripei A(H1N1)

Dr. Vinay Goyal, urgentolog recunoscut pe plan mondial, directorul unui departament de medicina nucleara, afectiuni tiroidiene si boli cardiace, considera ca, in cazul unei epidemii, este practic imposibil de a nu intra in contact cu A(H1N1), in ciuda tuturor precautilor. Potrivit savantului, problema reala nu este atat contactul cu virusul, cat proliferarea sa. Vinay Goyal propune sa ne protejam gura, narile si gatul si ne recomanda sase pasi simpli ca masura de precautie:

1. Spalati-va in mod frecvent pe maini.
2. Evitati atingerea fetei cu mainile.
3. Faceti de doua ori pe zi gargara cu apa calda sarata, astfel poate fi prevenita proliferarea virusului.
4. Cel putin o data pe zi, spalati-va narile cu apa calda sarata, suflati-va apoi nasul cu putere.
5. Intariti-va sistemul imunitar, consumand alimente bogate in vitamina C. Daca luati vitamina C sub forma de pastile, asigurati-va ca ele contin si zinc, in scopul accelerarii absorbtiei.
6. Serviti cat mai multe bauturi calde (ceai, cafea). Bauturile calde curata gatul de virusii care ar putea sa se afle acolo, antrenandu-i in stomac, unde ei nu pot sa supravietuiasca.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *