Ultima oră

Circa 800 de britanici au raportat false intoxicaţii alimentare în Baleare pentru a obţine despăgubiri

Poliţia a mai anunţat într-un comunicat că a descoperit 77 de cabinete de avocatură care "au pus la cale o organizaţie care vizează depunerea de plângeri mincinoase care au provocat un prejudiciu economic important sectorului turistic din Baleare şi din Spania".

Insulele Baleare – Ibiza, Mallorca şi Menorca – s-au confruntat din ianuarie 2016 cu o explozie de plângeri care vizau hoteluri ce ofereau sejururi "all inclusive" şi care reclamau intoxicaţii alimentare, în creştere cu 700%, mai precizează poliţia.

Prejudiciul este estimat la 4,5 milioane de euro, a precizat poliţia, care a menţionat că fenomenul afectează şi insulele Canare şi regiunea Benidorm, de pe coasta mediteraneană, foarte preţuită de britanici.

Potrivit hotelurilor, anumiţi avocaţi specializaţi vin chiar în interiorul lor oferindu-şi serviciile gratuit, în speranţa că vor obţine un comision dacă clientul obţine o despăgubire.

Pe insula Tenerife, din arhipelagul Canare, ar fi circulat chiar o ambulanţă pe care scria "clinică de plângeri".

Potrivit specialiştilor în turism din Spania, această creştere a numărului de plângeri este legat de un vid juridic în Marea Britanie, unde legea de protecţie a consumatorilor nu le cere clienţilor lezaţi să producă un certificat medical.

Acestora le este suficient în anumite cazuri să prezinte o factură de achiziţie de medicamente pentru a obţine o rambursare, potrivit poliţiei spaniole.

Problema este de o amploare atât de mare că ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a ironizat sănătatea digestivă a britanicilor, deveniţi "printre cei mai fragili" din acest punct de vedere.

De ani de zile, britanicii sunt în topul străinilor care aleg Spania pentru a-şi petrece vacanţele. În 2016 ei au fost în jur de 17,8 milioane, într-o ţară de circa 46 de milioane de locuitori.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *