Social

Cît costă să vă echipaţi maşina pentru sezonul rece?

Deşi mercurul din termometre a indicat, mai multe zile la rând, temperaturi scăzute, pentru că precipitaţiile întârzie să apară, şoferii de automobile se vor mai bucura încă două săptămâni de răgaz până la termenul-limită impus de autorităţi pentru echiparea maşinilor cu anvelope de iarnă – 1 decembrie.

Totuşi, la unele centre de servicii auto din capitală cozile de maşini au început deja să se formeze, iar mecanicii auto ajung să lucreze şi ore suplimentare. „Tradiţional, atunci când apar primii fulgi de zăpadă, numărul de clienţi creşte şi mai mult, cozile la aceste centre devin interminabile. Dar nu trebuie să procedăm cum o face deseori moldoveanul – lasă lucrul de azi pe mâine. Atunci când temperatura coboară, o noapte-două, la zero grade, deja e un semnal că trebuie schimbate cauciucurile de vară, pentru că ele se comportă inadecvat la temperaturi scăzute”, ne-a spus Nicolae Chiriţă, managerul unui service auto din capitală.

Se pare că nu numai ignoranţa şoferilor este de vină în acest caz. O piedică sunt şi costurile prea mari ale anvelopelor în cazul în care trebuie să-ţi echipezi corespunzător automobilul pentru perioada de iarnă. Unul dintre şoferi ne-a spus că a trebuit să plătească 1300 de lei pentru o singură anvelopă. „Ca să cumpăr patru anvelope, plus alte servicii la balansarea şi montarea lor, a trebuit să scot din buzunare în jur de $500. E mult, dar n-am ce face, asta-i realitatea în Chişinăul nostru sărac”, a spus Andrei.

„Nu economisiţi atunci când cumpăraţi anvelope”

Contrar sugestiilor specialiştilor, care afirmă că anvelopele folosite anul trecut nu sunt bune şi anul acesta, majoritatea conducătorilor auto spun, fără a se ascunde, că recurg la cele uzate, folosite şi în anul precedent.

„Încă nu mi-am echipat maşina pentru iarnă, dar am anvelopele de anul trecut şi le voi instala în curând. E foarte costisitor să le schimbi în fiecare an. Spre exemplu, anvelopele din anul trecut le-am cumpărat cu câte 1200 de lei bucata”, a adăugat un alt şofer, Ion Holban.

„Am schimbat anvelopele, dar nu m-a costat nimic, pentru că le am de anul trecut, când am plătit pentru ele peste 4000 de lei. Sigur, a fost o sumă mare, dar, ca să nu stau şi să îngheţ pe marginea carosabilului sau să fiu mereu urmărit de riscul unor accidente, am plătit…”, a afirmat Dumitru, posesorul unui automobil de capacitate mică. Totuşi, dealerii autorizaţi cu vânzarea anvelopelor de iarnă susţin că preţurile în acest an n-au fost majorate.
Pentru maşinile cu capacitate mică şi pentru cele de teren, preţul cauciucurilor de iarnă variază între 700 şi 1200 de lei, în funcţie de calitate şi de firma care le-a produs, plus cheltuielile pentru serviciile acordate – montare, balansare -, care sunt între 30 şi 90 lei per roată şi depind de centrul în care sunt operate respectivele servicii. Bineînţeles că există şi piaţa second-hand, unde preţurile la anvelope sunt de două sau chiar de trei ori mai mici, dar specialiştii recomandă şoferilor să le evite.

Specialiştii în mecanică îi sfătuiesc pe şoferi să nu acorde o atenţie deosebită doar anvelopelor de iarnă, ci şi altor elemente ale maşinii care pot fi afectate în sezonul rece. Este vorba de sistemele care aprovizionează funcţionarea normală a agregatelor, inclusiv lubrifianţii, lichidele tehnice şi uleiurile.

„Odată cu sosirea sezonului rece, trebuie verificat, înainte de toate, ce fel de lichid folosim în sistemul de răcire a automobilului. Acesta trebuie să corespundă parametrilor respectivi, ca să nu îngheţe la temperaturi joase. Sursa de curent, adică bateria, este la fel de importantă. În cazul în care densitatea electrolitului e scăzută, bateria poate fi afectată de temperatura joasă şi, ca rezultat, va fi imposibil de pornit motorul. Atunci când intrăm în iarnă, este necesar de verificat bujiile, curelele, accesoriile motorului pentru generator…”, a specificat Nicolae Chiriţă.

Vestea bună: nu primim amenzi până pe 1 decembrie

Potrivit ofiţerului Serviciului relaţii cu publicul al Poliţiei Rutiere, Dana Andronic, în pofida condiţiilor meteorologice care pot fi până la 1 decembrie – data-limită când automobilele trebuie să fie echipate pentru iarnă -, şoferii nu riscă să fie amendaţi, întrucât amenzile vor fi aplicate de la 1 decembrie până la 1 martie. Totuşi, din cauza vremii instabile şi ca o măsură de precauţie, Poliţia Rutieră recomandă şoferilor să-şi echipeze de pe acum adecvat automobilele pentru sezonul rece al anului. De la 1 decembrie, cei care vor continua să circule cu pneuri de vară riscă amenzi între 100 şi 200 lei.

Atenţie, şoferi! Uneori, puteţi fi înşelaţi cu anvelope care, la prima vedere, par bune, n-au defecte vizuale, dar care au fost păstrate în condiţii necorespunzătoare sau au stat în depozite mai mult de doi-trei ani, astfel ele devenind periculoase în timpul exploatării. Specialiştii vă recomandă să cumpăraţi anvelope doar din centrele autorizate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *