Timpul.md

Actualitate 1 Iulie 2019 | 21:29

Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE: Liderul PPDA Andrei Năstase a justificat agresiunea Rusiei, împotriva Ucrainei.

 Claudiu Săftoiu, fost șef al SIE, despre revenirea Rusiei în Consiliul Europei: „E reprimită în Europa drepturilor omului și a democrației, deși le calcă în picioare pe amândouă”

Din România, un necunoscut deputat PSD, iar din Republica Moldova, bine-cunoscutul vicepremier Andrei Năstase, ministru de Interne, au votat pentru reprimirea Rusiei în organismul juridic consultativ european. În schimb, Ucraina s-a retras de la sesiunea APCE, după ce Federația Rusă a fost reprimită. Alături de Ucraina, și Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia au părăsit sala, unde timp de 9 ore s-a tot discutat și s-a votat.

Delegația rusă la APCE a fost sancționată pentru anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, apoi i s-a ridicat dreptul de vot, 2017. Rușii nu au mai plătit contribuția anuală la bugetul Consiliului Europei, de 5 ani. Datoria acumulată până acum – 33 de milioane de euro.

„Este un semnal foarte greșit dat unei țări care a recurs la agresiune armată, la otrăvire, nu respectă drepturile cetățenilor săi și încearcă să destabilizeze democrația în Europa”, scrie în documentul citit după luarea de cuvânt a șefului delegației ucrainene la APCE, Vladimir Arieev.

Guvernul socialist-proeuropean de la Chișinău, format cu acceptul Federației Ruse-UE, face plățile la APCE

Să ne amintim: drumul ușilor deschise pentru Rusia, de către UE, a fost inaugurat recent, când o surprinzătoare asistență internațională trilaterală, Federația Rusă-Uniunea Europeană-Statele Unite ale Americii, a degajat o soluție la Chișinău, pe 7 iunie 2019, după 6 luni de negocieri sterile pentru formarea noului guvern din Republica Moldova.

La vremea respectivă, am semnalat posibille costuri netransparente, care vor fi plătite de politicienii pro-europeni de la Chișinău, și care au dus la formarea guvernului socialist-proeuropean, al coaliției guvernamentale PSRM-ACUM, de la Chișinău.

Votul lui Andrei Năstase, justificat strâmb și fără scrupule – cum că prin reprimirea Rusiei în APCE, cetățenii ucrainieni, dar și cetățenii ruși vor putea reclama încălcări ale drepturilor omului și ale democrației de către puterea rusească, iar Europa va putea trage la răspundere Federeația Rusă pentru asta, o dată redevenită membră APCE – dovedește că blocul ACUM de la Chișinău începe să facă plățile noului guvern cu socialiștii lui Dodon, ghidonați de la Moscova.

O mai mare păcălire a electoratului moldovenesc, de către Andrei Năstase și formațiunea pe care o conduce, nu prea s-a văzut. Oamenii politici costă puțin, la Chișinău.

Rusia și marii săi aliații europeni, convinși cu imensele contracte comerciale bilaterale

Dar de ce s-a ajuns aici? Este momentul pentru o resetare a relațiilor Rusia-UE, pe criterii democratice și de respectare a uzanțelor juridice internațional? Sau, mai degrabă, a venit ziua decartării așilor din mâna Rusiei, răspândiți prin cancelariile europene?

Votul din APCE va deschide treptat cale eliminării progresive a sancțiunilor europene, dar nu și americane, împotriva Federației Ruse. Sprijinul consistent acordat de Germania şi Franţa demersului de acum din APCE lasă loc la interpretări și perspective care pun la îndoială ideea de solidaritate europeană, în materie de apărare comună. Ca un exemplu, ministrul german de Externe, Heiko Maas, şi-a exprimat satisfacţia faţă de reintrarea Rusiei în drepturile sale depline de membră a APCE. Pentru Heiko, e chiar o veste bună pentru societatea civilă rusă şi cetăţenii ruşi, care se vor putea plânge pe autorităţile ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Simplul fapt că Germania nu alocă suficiente fonduri pentru apărare, fiind un rău platnic la bugetul NATO, arată însă jocul complex pe care îl joacă Germania, împărțită între îndatoririle sale de securitate și interesele sale comerciale bilaterale. În preambulul întâlnirii G20 de la Osaka, Donald Trump i-a transmis Angelei Merkel, cu care se va întâlni la antipozi, că Germania plăteşte miliarde dolari Rusiei pentru energia sa, iar SUA trebuie să protejeze Germania, și alături de ea, Uniunea Europeană.

Dependența Europei de resursele energetice ale Rusiei confirmă un lucru: interesele rusești nu au plecat niciodată din Europa.

După alegerile din 26 mai din Uniunea Europeană, noi forțe politice, mai puțin euforice privind construcția politică europeană, vor impune o mai mare permisivitate în relația UE cu Federația Rusă.

Progresiv, vor fi deschise colaborări ruso-europene noi domenii, în energie, transporturi, tehnologie, care vor deschide calea unui acord strategic de liber schimb cu Rusia – după modelul North Stream I şi II, destinate cooperării energetice.

Vremurile se schimbă, iar afacerile și comerțul capătă prioritate, în balanța exercitării influenței și puterii politice.

Semnalul dat de votul din APCE, prin reprimirea Rusiei la masa drepturilor omului și a democrației europene, în ciuda comportamentului său anti-european și anarhic, spune încotro se îndreaptă lucrurile, în viitorul apropiat.

Ca români, suntem obligați să ne acomodăm cu provocările europene, chiar dacă unele demonstrează că nu toți europenii agreează principiile comune, cât mai degrabă, avantajele bilaterale, aducătoare de contracte bănoase, care nu miros.

https://www.libertatea.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus