Atitudini

Clientela închisorilor moldoveneşti

De aici, din spaţiul literar, ajungându-se la jurnalism, discuţia a atins şi situaţiile socio-politice din Moldova. De fapt, ca să spun foarte clar, elevii întrebau despre criza în care trăim. Eu nu am înţeles la ce criză se refereau. Economică, morală, politică? Locală sau universală? Fiindcă avem de toate. Însă mi-am amintit că la origine cuvântul criză vine din grecescul crisis care înseamnă judecată. Şi vă întreb astăzi despre ce judecată vorbim?

Fiindcă eu, în primul rând, i-am încurajat pe copii să nu plece din ţară, să rămână aici şi să rezolve criza de care se tem. Le-am spus că nu banii sunt soluţia. Ce mai, am fost o idealistă. Pentru că imediat după întâlnirea mea cu ei, a urmat protestul lui Anatol Mătăsaru. Un protest îndrăzneţ, indecent – dacă vreţi, dar care – pe plan internaţional – nu e singular. Simbolurile, ca să spun aşa, folosite de el, le-am mai văzut şi în alte proteste, şi în alte ţări.

Însă, aşa cum era de aşteptat, protestatarului i s-a întocmit dosar penal şi am aflat la ştiri că: „…riscă până la trei ani de închisoare”. Asta e criza, asta e judecata. Câţi ani de închisoare riscă cei care au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească, eu încă nu am înţeles. De o lună de zile, eu de asemenea, nu am înţeles, câţi ani de închisoare ar putea face Zubco. Dar, în doar câteva ore de la protestul lui Mătăsaru, declaraţia a fost promptă: „…până la trei ani pentru huliganism”.

Am înţeles altceva în schimb: în închisorile noastre nu sunt locuri pentru criminali, ci pentru posibilii huligani. Cu ce curaj ar îndrăzni justiţia Moldovei, care se poartă cu mănuşi în cazul vânătorii de la Pădurea Domnească, să folosească bocancii în cazul lui Mătăsaru? Ce sfidare mai mare la adresa cetăţenilor simpli ai acestei ţări ar putea să fie decât acuzarea lui Mătăsaru, când încă nu ştim cine va răspunde pentru moartea lui Paciu?

Pentru că cine oare a intentat un dosar penal pe numele lui Mătăsaru? Procuratura! Sigur, nu toţi oamenii din procuratură au fost la vânătoare, dar n-ar trebui oare să îşi facă mai întâi ordine în casa lor?

La cum stau lucrurile în ţara noastră, la cum se conturează pe viitor criza, judecata, cred că nu mult timp voi mai îndrăzni să le spun tinerilor moldoveni: rămâneţi în ţară, rezolvaţi criza! Sau poate voi rămâne o idealistă şi îi voi încuraja în continuare, până într-o bună zi, când toţi oamenii de bun-simţ din Moldova vor fugi mâncând pământul încotro îi vor duce ochii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *