Timpul.md

Actualitate 19 Februarie 2013 | 07:14

CNAM și CNAS trec de la rapoartele pe hârtie la cele online

Începând de astăzi, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) vor putea primi rapoarte online atât de la agenții economici privați, cât și de la instituțiile statului, datorită sistemelor electronice de rapoarte care au fost puse în circulație de către Guvernul R. Moldova. 

Noul serviciu prevede înlocuirea procedurilor manuale cu cele automatizate în obținerea și procesarea formularelor de raport. Astfel, contabilii și responsabilii de resurse umane vor raporta către CNAM și CNAS fără a utiliza hârtia.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Vlad Filat a specificat că serviciul va duce la economisirea de timp și bani, iar cetățenii vor ocoli obstacolele care duc spre acte de corupție.

De asemenea, Vlad Filat a mai adăugat că serviciul va oferi condiții egale pentru agenții economici, care, indiferent de relațiile de prietenie cu un partid sau altul, cu o instituție sau alta, trebuie să achite corect impozite la stat.

Directorul Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, prezent la eveniment, a spus că prin acest serviciu CNAS şi CNAM vor face economii considerabile de resurse pe care le vor direcţiona spre alte necesităţi.

Prin serviciul e-raportare, circa 45 mii de agenţi economici vor raporta trimestrial la CNAS, iar 120 mii de agenţi economici vor raporta anual către CNAM, de asemenea aproximativ 90 mii de rapoarte vor transmite instituţiile de stat.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus