Timpul.md

Actualitate 21 Iunie 2019 | 22:03

Coaliția civică pentru alegeri libere și corecte se arată îngrijorată de inițiativele alianței ACUM-PSRM, aprobate prin nerespectarea principiilor transparenței decizionale

Coaliția civică pentru alegeri libere și corecte a semnat o declarație prin care își arată îngrijorarea față de faptul că legislativul promovează proiecte de lege de materie electorală cu un impact major fără respectarea principiilor transparenței decizionale. Organizațiile semnatare fac referire la modificările realizate în grabă de majoritatea ACUM-PSRM la Codul Electoral, aprobate în prima lectură la data de 11 iunie, fără ca acestea să fie precedate de consultări publice. ”Noi, Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, înțelegând misiunea și responsabilitatea societății civile în monitorizarea proceselor publice și responsabilizarea autorităților, ne exprimăm prin această declarație îngrijorarea față de faptul că legislativul promovează proiecte de lege de materie electorală cu un impact major fără respectarea principiilor transparenței decizionale”, se arată în comunicatul organizației.

Membrii coaliției critică modificarea realizată pe 18 iunie, a articolului 20 al Codului Electoral, ”care vine în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția și în esență va spori și mai mult riscul de subminare a independenței Comisiei Electorale Centrale.”

Coaliția civică pentru alegeri libere și corecte solicită stoparea promulgării legii adoptate de legislativ în baza proiectului de lege 43 pentru modificarea articolului 20 din Codul electoral nr.1381/1997, și completarea ulterioară a acesteia în vederea prevenirii pe viitor a revocărilor discreționare a membrilor Comisiei Electorale Centrale și recomandă noii conduceri să fie atenți la toate procedurile legale înainte de a lua decizii: ”Parlamentului să organizeze consultări publice pe marginea modificărilor legislației electorale efectuate în prima lectura la 11 iunie 2019, înainte de aprobarea acestora în lectură finală. Membrii Coaliției își exprimă deschiderea de a participa la discuții publice pe marginea modificării Codului Electoral și a legislației aferente.”

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 37 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.

Anterior și politologul Dionis Cenușă susține că, CEC-ul trebuie depolitizat, dar nu este sigur că prin introducerea posibilității de a-i demite pe membrii acesteia de către Parlament, se contribuie la acest obiectiv. Dionis Cenușă a scris că, în prezent, coaliția majoritara este favorabilă unor reforme, dar să ne imaginăm că vom avea altfel de coalitie. “Ce vom face atunci? Aș vrea să înțeleg care sunt garanțiile că revizuirea legislației electorale nu va duce la o înrăutățire a situației pe termen mediu și lung. Asemenea schimbări nu pot fi făcute pentru necesități de moment, ci trebuie gândite în perspectivă. După ce democrații au politizat și au discreditat tot ce s-a putut cred că nu au nicio legitimitate ca să se pronunțe vizavi de independența CEC”, a precizat politologul.

Dionis Cenușă a menționat că ar propune proiectul de lege privind diminuarea independenței functionale a CEC către Comisia de la Veneția. “Nu înțeleg de ce trebuie să ne grăbim cu asemenea aspecte sensibile. Să ne lămurească Comisia de Veneția dacă vede riscuri pentru CEC și poate stabilim un alt mecanism prin care reducem riscurile ca CEC-ul să ramână o bata electorală pentru cei care sunt la putere, indiferent de natura acestei puteri”, a precizat Cenușă.

Nicio guvernare în 20 de ani nu și-a permis să atenteze la independența CEC, aşa cum o fac PSRM şi ACUM. Este reacţia deputatului PDM Sergiu Sîrbu la modificările în Codul Electoral, care prevăd posibilitatea demiterii membrilor CEC de Parlament, fără o decizie a Curţii Supreme de Justiţie. “Parlamentul printr-un simplu vot politic va putea demite orice membru CEC înainte de termen. Aș vrea să menționez că nicio guvernare în 20 de ani nu și-a permis să atenteze la independența CEC. Nici chiar comuniștii”, a scris Sergiu Sîrbu, într-o postare pe Facebook.

Sîrbu mai spune că PDM, care a fost la guvernare, nu şi-a pemis niciodată să atenteze la independența organelor autonome, iar orice reformă era dezbătută pe larg cu partenerii de dezvoltare. “Chiar dacă au fost critici, după alegerile din februarie, OSCE, UE, SUA și toți observatorii internaționali au apreciat înalt modul cum a fost gestionat procesul electoral și organizate alegerile din punct de vedere administrativ. CECul s-a isprăvit profesionist. Dar, pentru că politica bate legea, și pentru a supune în totalitate instituțiile statului noii guvernări, Parlamentul a decis ieri să înceapă de la Comisia Electorală Centrală”, a mai scris Sîrbu.

Modificările în Codul Electoral, operate de deputaţii ACUM şi PSRM reduc din independenţa membrilor Comisiei Electorale Centrale. Este opinia directorului de programe Promo-Lex, Pavel Postică, exprimată într-o postare pe Facebook. Potrivit documentului citat, membrii CEC vor fi demiși de Parlament și nu prin deciziile instanțelor judecătorești, cum a fost până în prezent. “Parlamentul a votat, în lectura a doua, un proiect de lege care se pare că diminuează din independenţa membrilor CEC. Întrebarea mea către fracţiunile parlamentare este daca vor găsi persoane care vor accepta în astfel de condiţii să lucreze la CEC? Sunt sigur că mecanismul de desemnare şi revocare poate fi revizuit, dar atât mecanismul, garanţiile, autorităţile ce desemnează etc trebuie să fie parte a unei reforme autentice şi nu decizii bazate pe emoţii şi simpatii politice. Şi a doua întrebare… cine va organiza în aşa circumstanţe de fapt şi de drept alegerile locale generale din 20 octombrie 2019?”, se întreabă Pavel Postică

https://voceabasarabiei.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus