Actualitate

Codru fara cameriste

N-au trecut nici trei luni de cand firma cipriota „Dalamaris Holding” a privatizat cei zece mii de metri patati ai Complexului hotelier „Codru” la pretul de doar 50 milioane de lei (!), dar tot mai multi angajati de aici risca sa ramana someri.Majoritatea fostelor cameriste ale hotelului sustin ca au fost, practic, fortate sa depuna cereri de concediere. Dupa ce a aflat ca i se cere sa plece din functie, Larisa Bordian – mama a doi copii, carora le plateste studiile – si-a pierdut cunostinta in plina strada, suferind un atac cerebral, si acum se afla semi-paralizata in Sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta.

Acum o luna, cameristele au fost anuntate ca noua administratie a hotelului le va supune unei atestari. Chiar in seara din ajun, administratoarea Lidia Malic le-a spus ca trebuie sa raspunda urgent la 43 de intrebari dintr-un chestionar. Cameristele afirma ca Malic le-a propus si un model de raspunsuri, pe care ele, fiind obosite dupa munca, pur si simplu l-au copiat. In urmatoarele zile dupa atestare, Nina Cogalniceanu, o alta administratoare, le-a informat pe cele mai multe dintre ele ca n-au trecut atestarea si le-a cerut sa scrie cereri de concediere. Socata de aceasta noutate, Larisa Bordian si-a pierdut cunostinta in drum spre casa si a fost internata la terapie intensiva.

Camerista Elena Bubneac sustine ca a lucrat la „Cordu” 17 ani si niciodata n-a avut vreo mustrare. „La atestare, mi-au pus intrebari generale, la care am raspuns. Cand am aflat rezultatul, cautand dreptatea, ne-am adresat la sindicate, unde ni s-a spus ca legislatia nu-i permite angajatorului sa ne impuna sa scriem cereri. Dar presiunile din partea administratoarelor cresteau. La inceput, ne propuneau cate doua salarii saptamanale medii, daca depunem cererile, apoi au dublat suma. Ne-au si avertizat ca, daca refuzam, ne vor scrie in carnetele de munca ca am fost destituite din cauza rezultatelor nesatisfacatoare ale atestarii si ne vor impiedica astfel sa ne gasim alt serviciu. Am gresit, dar am cedat…”, adauga dna Elena Bubneac.

Veronica Tufar, cu vechime in munca de 13 ani la „Codru”, ne spune ca noua conducere a hotelului a invocat motivul ca ele n-ar fi completat corect chestionarul. „Am cerut sa fiu demisa conform legii, sa fiu anuntata cu o luna inainte, dupa cum prevede Codul Muncii, dar intimidarile si amenintarile lor precum ca o sa-mi strice carnetul de munca nu conteneau. Cand am cerut audienta la directorul general, Markus Koller, jurista hotelului, Nina Schitco, s-a interesat daca vreau sa-i actionez in judecata. Ea m-a avertizat ca voi suporta prea multe cheltuieli, daca voi pierde procesul. E o nelegiuire totala – azi, cameristele ramase lucreaza cate 12 ore pe zi, contrar legislatiei”, afirma Veronica Tufar.

Intrebata de noi daca le-a cerut cameristelor sa depuna cereri de concediere, Nina Cogalniceanu a tacut, dupa care ne-a rugat sa sunam la sectia cadre. La randul sau, Lidia Malic recunoaste ca le-a propus cameristelor, ca exemplu, chestionarul completat de ea, dar nu le-a zis sa-l copie. Nina Schitco considera ca, oferindu-le posibilitatea sa plece de buna-voie, administratia hotelului a vrut sa le ajute, „ca sa nu le ramana carnetele murdare”. Iar Radu Rusu, seful Departamentului resurse umane al hotelului, neaga toate cele spuse de cameriste: „Nimeni nu a fost demis, nici santajat – persoanele au depus cereri benevol”.

Potrivit juristului Iurie Moldovanu, presedintele Asociatiei „Formal”, modul in care cameristele de la „Codru” au ramas somere contravine legislatiei in vigoare. „Dupa decizia comisiei de atestare, conform Codului Muncii, angajatorul e obligat sa preavizeze salariatii cu o luna inainte de eliberarea lor din functie. In plus, hotararea comisiei trebuie sa fie fondata pe fapte concrete, care ar arata neindeplinirea functiilor de catre persoanele vizate. In cazul in care acestea au lucrat ani de zile, fara sa-si incalce datoria, decizia comisiei e neintemeiata”.

Am solicitat administratiei hotelului sa ne comunice cate cameriste au depus cerere de demisie, dar inca n-am primit un raspuns. In curand, la „Codru” urmeaza sa aiba loc si atestarea altor muncitori. Amintim ca, in decembrie 2008, cand guvernul a vandut Complexul „Codru” firmei „Dalamaris Holding”, mai multi lideri politici au declarat ca hotelul a fost privatizat de persoane apropiate clanului Voronin. Aceasta parere este impartasita si de fostii angajati la „Codru”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *