Actualitate

Comandarea vinului la restaurant poate fi problematică: ce trebuie să faci pentru a nu greşi

Pentru a nu fi pus într-o situaţia stânjenitoare cel mai bine este să întrebi ospătarul sau sommelierul, acolo unde acesta există. Dacă ştii ce fel de vin preferi şi care este bugetul pe care îl ai, ţi se va indica cea mai bună variantă pentru tine.

Există şi alte variante prin care poţi alegele vinul potrivit pentru meniul ales, fără să întrebi şi fără să greşeşti.

Una dintre soluţii este să citeşti lista de vinuri înainte de a ajunge la restaurant. Majoritatea localurilor au meniurile pe site şi poţi să te informezi înainte despre fiecare produs în parte. În restaurantele premium, vinurile ar trebui afişate în ordinea crescătoare a tăriei alcoolice. Unele localuri au trecut la nivelul următor şi au înlocuit meniurile clasice cu tablete care le sugerează clienţilor şi vinurile potrivite fiecărui preparat.

Mergeţi pe recomandări

Puteţi căuta lista cu recomandarea sommelierului, în cazul în care aceasta există. Multe restaurante au, în afara listei obişnuite de vinuri, şi o listă scurtă pe care sunt incluse propunerile localului.

Dacă sunteţi mai mulţi la masă şi nu vă hotărâţi ce vin să alegeţi puteţi să comandaţi fiecare câte un pahar. În felul acesta încercaţi mai multe variante, dar trebuie să întrebaţi înainte când a fost deschisă sticla din care urmează să vi se toarne vinul. Există cazuri în care anumite vinuri se vând la pahar pentru a scăpa de produse care nu sunt tocmai de cea mai bună calitate.

Nu vă stresaţi cu privire la asocierea vinului cu mâncărurile alese. Fiecare preparat are mai multe ingrediente, care se potrivesc cu vinuri diferite. Astfel, poţi alege o băutură din categoria celor care completează bine orice bucate. Aceastea sunt mai acide şi au o tărie alcoolică mai mică. Puteţi alege Riesling, Chablis, Vinho Verde, Albariño, Grüner Veltliner, dacă preferaţi vinul alb. Pentru cel roşu, Pinot Noir sau Chianti.

Unele restaurante au în lista de vinuri etichete care ţi se pot părea exotice sau de neîncredere. Cu toate acestea poţi încerca vinuri din Grecia, Africa de Sud, Portugalia sau SUA şi să ai surprize plăcute.

Indiferent ce vei alege, trebuie să fii sincer cu tine. Nu alege un vin doar pentru că este la modă sau pentru că îţi sună bine. În principiu, tu ştii dacă apreciezi un vin sec sau unul dulce şi trebuie să îţi îndrepţi atenţia către acel tip.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *