Timpul.md

Actualitate 23 Septembrie 2018 | 15:39

COȘMARUL prin care trec localnicii din Dubrovnik din cauza turiștilor: “Suntem dezgustați”

Turismul în masă sufocă Dubrovnik-ul, bijuteria Adriaticii. Uriașe vase de croazieră acostează în port, uneori și 13 în același timp.

Străduțele gem de turiști, iar de ceva vreme au apărut și tururi inspirate de serialul fenomen Urzeala tronurilor.

Toate acestea îi fac pe localnici să se plângă că minunata lor cetate medievală s-a transformat într-un soi de Disneyland.

Plajele nu tocmai întinse ale Dubrovnik-ului gem de turişti. Și mii de oameni se revarsa zilnic din vase de croazieră uriaşe.

Mulțimi de vizitatori se înghesuie pe porţile cetăţii medievale, inclusă în patrimoniul UNESCO. Şi turiştii se calcă în picioare pe faimoasa artera pietonală, pietruită, Stradun, străjuită de palate şi bisericii vechi.

Fanii popularului serial Urzeala tronurilor bat străduţele înguste în căutarea locurilor unde s-au filmat scene din saga fantastico-medievala.

Cândva era un privilegiu să trăieşti într-un oraş ca Dubrovnik, acum, în cea mai mare parte a anului, e un coşmar - spun mulţi localnici.

Localnic: “Vă spun cinstit, vara aceasta am ieșit o singură dată cu soția la o cafea. În aceste șase, de fapt, opt luni ale anului, am ieșit o singură dată în oraș. Pentru că noi, localnicii, suntem dezgustați. E incredibil ce se întâmplă. Parcă trăim în mijlocul Disneyland-ului.”

Giuvaierul Adriaticii este în pericol, sunt convinși locuitorii Dubrovnik-ului.

Localnic: ”În unele zile acostează la Dubrovnik 13 vase de croazieră, 13! Acum e mult mai bine. Sunt în port doar 8.”

Dubrovnikul ar putea pierde statutul care îl include în patrimoniul mondial dacă nu limitează cumva invazia turiştilor - a avertizat UNESCO. Care în prezent depasesate cu mult “capacitatea sustenabila a oraşului”, după cum atrag atenţia specialiştii.

Autorităţile croate au lansat, anul trecut, un plan, “Respectaţi oraşul”, care limitează numărul turiştilor de pe vasele de croazieră. Mai exact, nu ar trebui să vină în oraşul vechi mai mult de 4.000 o dată, pe parcursul unei zile.

Dar încă nu a fost implementat.

Romana Vlasic, şefa Oficiului pentru Turism Dubrovnik: “N-aș fi de acord că Dubrovnik-ul se transformă într-un soi de Disneyland. Dubrovnik-ul este o cetate medievală din patrimoniul UNESCO. Lucrăm la un plan de organizare a sosirii turiștilor, în special pentru sosirea vaselor de croazieră. Astfel, turiștii și localnicii se vor putea mișca mai ușor prin oraș.”

Până un alta, datele arată că peste 800.000 de turişti au vizitat Dubrovnik-ul de la începutul anului, cu şase la sută mai mult în comparaţie cu aceasi perioadă a anului trecut. Iar parcursul spectaculos al Croaţiei la Campionatul mondial de fotbal, unde a jucat finală, a contribuit la creşterea numărului turiştilor care au vizitat ţară.

O spune un artist de stradă, care se teme că farmecul de altădată al cetăţii medievale piere.. “călcat” în picioare de puhoaiele de turişti. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus