Cultură

Combatantii, in pelerinaj la Stefan

Suntem un neam cu o istorie si credinta milenare. Te convingi de aceasta de indata ce vizitezi cetatile si manastirile Moldovei si Bucovinei. O astfel de ocazie a avut recent si un grup de 50 de participanti ai Razboiului de independenta de la Nistru din 1992.

Initiativa de a face acest pelerinaj a venit din partea Asociatiei Cetatenilor Romani din R. Moldova (presedinte Constantin Lazar) si Asociatiei Veteranilor Razboiului-1992 „Tiras-Tighina” (presedinte Anatol Caraman, colonel in rezerva,cavaler al Ordinului „Stefan cel Mare”). Inainte de a se indrepta spre Iasi, combatantii au primit binecuvantarea IPS Petru, Arhiepiscopul Chisinaului, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor.Itinerarul a cuprins principalele manastiri – Secu, Sihastria, Varatic, Agapia din judetul Neamt; Voronet, Moldovita, Sucevita si Putna din judetul Suceava – dar si o vizita la Casa Memoriala „Ion Creanga” din Humulesti.
 

La Manastirea Neamt, veteranii razboiului de la Nistru au pus temelia unui viitor parc „Fratia”, sadind primii brazi si stejari. Ei au participat la un serviciu divin si s-au rugat in fata icoanei Maicii Domnului facatoare de minuni, una dintre cele mai valoroase icoane bizantine din sud-estul Europei, datata cu anul 665. Aceasta a fost adusa in Moldova de la Constantinopol in 1424 si daruita domnitorului Alexandru cel Bun de catre imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologu. Icoana este pictata pe ambele parti – pe una este reprezentata Maica Domnului cu pruncul in brate, iar pe cealalta parte – Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta, cel care devine din sec. al XV-lea patronul Armatei Moldovenesti.
 

O vizita memorabila a fost si cea de la Manastirea Putna. Combatantii s-au inchinat la mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant si si-au amintit versurile marelui Eminescu: „Stefane, Maria ta, tu la Putna nu mai sta…”. La fel, ne-au impresionat manastirile Moldovita, Sucevita, Voronet, care prin picturile lor exceptionale sunt niste sfinte liturghii vii. Aceste lacase eternizeaza frumusetea, gandirea, jertfa si credinta neamului romanesc.
Pelerinajul ne-a purificat sufleteste. Am inteles, o data in plus, ca numai prin credinta si unitate un popor poate sa depaseasca intemperiile vremii.

Andrei Viziru

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *