Actualitate

Comertul exterior – groparul interior al comunismului moldovenesc

M-a bucurat iesirea la rampa electorala a celor doi consilieri prezidentiali, responsabili de aplicarea in practica de toate zilele a tezei voroniniste despre „economia sociala”- Oleg Reidman si Oxana Domenti, ambii candidati pe lista electorala a PCRM. S-a intamplat aceasta la cefemistii balteni.

Au venit la Balti pentru ca aici se vorbeste mai mult ruseste, la CFM – pentru ca aici se vorbeste si se scrie numai ruseste… Am ramas insa dezamagit: si ei au cantat din aceeasi dramba comunista invechita despre „succesele remarcabile” pe calea economiei sociale, despre „cresterea necontenita a PIB-ului si a veniturilor populatiei”, despre „poporul multinational al Moldovei care merita sa fie apreciat la nivel inalt si de comunitatea europeana”. Speram sa aud macar de la ei despre cauzele catastrofei din comertul exterior moldovenesc si caile iesirii din acest adevarat dezastru economic, despre cele mai apropiate perspective ale balantei comerciale, ce are tendinte negative si se apropie vertiginos de cota… minus infinit.

Teoretic, orice economie moderna poate fi considerata viabila, daca are o balanta comerciala excedentara sau, cel putin, echilibrata in dinamica, daca media anuala a exportului o depaseste pe cea a importului, aceasta fiind si un important factor de crestere a PIB-ului, de stabilitate a valutei nationale si a rezervelor valutare ale statului etc. Starea din acest domeniu pe care o lasa comunisti pe spatele bietului „popor multinational” si al viitoarelor guvernari este insa diametral opusa normalitatii. In anul 2000, RM avea o balanta comerciala deficitara de 305 mln. USD (export – 471,5 mln. USD, import – 776,5 mln. USD), dar in cei opt ani de guvernare comunistii au reusit s-o agraveze si mai mult: exportul a crescut de 3,4 ori, importul – de 6,3 ori, deficitul balantei comerciale atingand cote inimaginabile de 3301,6 mln. USD sau de aproape 11 (!) ori mai mare decat in anul 2000. Este cazul sa amintesc aici ca si suma „oficiala” a transferurilor banesti efectuate de catre emigrantii moldoveni in opt ani a crescut tot de unsprezece ori, de la 152,94 mln. USD in 2000, pana la 1660,06 mln. USD in 2008. Daca mai punem la socoteala si sumele trimise pe alte cai, sume echivalente cu cele „oficiale”, apoi devine mai clar gradul de parazitare a guvernantilor in acesti opt ani de zile, „compensand” pierderile din balanta comerciala si cea de plati cu remitentele „robilor” moldoveni din Europa si Rusia (o dovada in plus ca economia nu poate fi amagita: ca sa ramana pe linia de plutire, ceea ce pierde in comertul exterior compenseaza din sudoarea emigrantilor!). Alte comentarii aici sunt de prisos…

Si ultimele date statistice: gradul de acoperire a importului de catre exporturi s-a diminuat in opt ani de la 60,7% pana la 32,6%, iar ponderea importului in PIB a crescut de la 76,6%, in 2000, la 91,5% in 2008 (in 2007 era de 97,1%). In 2000, balanta deficitara a comertului exterior a diminuat volumul PIB-ului RM cu 4319 mln. lei sau cu 26,9 la suta, in 2008 – deja cu 31916 mln. lei sau cu mai bine de 50 la suta. Cu alte cuvinte, o balanta comerciala echilibrata ar fi majorat PIB-ul cu cel putin 50,8 la suta si, deci, aici – in sfera comertului exterior, a competitivitatii economice, a productivitatii muncii etc. – se afla cele mai importante rezerve de crestere economica si a nivelului de viata al moldovenilor. Actualii guvernanti, in opt ani, s-au ocupat de rezolvarea altor „probleme stringente” ale Familiei si ale familiilor lor – acumularea primitiva a capitalului si reimpartirea lui in favoarea lor; „reformarea” teritorial-administrativa si restabilirea raioanelor sovietice ineficiente; euroreparatiile cimitirelor „eroilor cazuti pentru apararea patriei sovietice”; constructia de cai ferate proaste, la standarde sovietice si foarte costisitoare; adevarate spalari de sute de milioane de lei publici; lacuri si puturi comsomoliste incepute si neterminate etc., etc.

Sincer vorbind, compatimesc viitoarea guvernare pentru mostenirea pe care o va prelua de la actualii guvernanti, pentru gravele probleme cu care se va confrunta, inlaturand aceasta „mostenire” din calea integrarii adevarate a RM in spatiul european. Dar sa luam aminte ca, daca viitoarea conducere nu va ameliora situatia in primul termen de guvernare, noi vom risca sa fim condusi inca o data de acesti comunisti antinationali, lacomi si incompetenti…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *