Actualitate

Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele FINALE ale alegerilor parlamentare

Potrivit CEC, în noul Parlament vor fi 3 partide şi un bloc electoral.

Socialiştii vor avea 35 de deputaţi. 18 au fost aleşi pe circumscripţia naţională, iar 17 în circumscripţii uninominale.

Cu 30 de parlamentari, pe locul doi, sunt democraţii. În cazul PDM, 13 aleşi vor veni de pe lista partidului, iar 17 dintre democraţi au fost aleşi nominal de către cetăţeni.

Blocul electoral ACUM va avea 26 de mandate. Pe circumscripţia naţională le-au revenit 14 fotolii, iar pe cea uninominală 12.

Iar Partidului "Şor" va avea şapte parlamentari.

În viitorul legislativ se vor regăsi şi trei candidaţi independenţi, Alexandr Oleinic şi Viorel Melnic, care au învins în circumscripțiile din regiunea transnistreană, precum şi Ion Groza, din raionul Cahul.

"Hotărârea şi procesele verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie curent în circumscripţia naţională, dar şi în circumscripţia uninominală se remit Curţii Constituţionale", a declarat preşedinta CEC, Alina Russu.

Potrivit Codului electoral, în cazul în care magistraţii Curţii Constiţionale constată că au fost comise nereguli care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor, alegerile în circumscripțiile respective sunt declarate nule. În aceste condiţii, CEC organizează, în termen de două săptămâni, alegeri repetate.

Concurenţii electorali vinovaţi de încălcările legislaţiei electorale se sancţionează sau se exclud din buletinele de vot în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea abateri se înlocuiesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *