Externe

Comisia Europeana: RM a facut un progres nesatisfacator

Bruxellul este foarte preocupat de ce se intampla la Chisinau, a declarat joi Benita Ferrero-Waldner, Comisarul european pentru Relatii Externe si Politica de Vecinatate, prezentand rapoartele de tara, pentru 2008, a statelor incluse in Politica Europeana de Vecinatate.

Majoritatea intrebarilor adresate de jurnalisti europeni comisarului au vizat situatia postelectorala din RM. Raspunsurile lui Ferrero-Waldner au fost pronuntate mai mult pe jumatate, cu mentiunea ca UE vrea sa vada ce va mai urma. Oficialul european a declarat ca Bruxellesul e „alarmat” de introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani si „condamna violentele excesive cu care politistii moldoveni au actionat”. Ea a adaugat ca UE vrea sa vada o ancheta profesionista referitor la cele intamplate pe 6 si 7 aprilie. Referitor la simplificarea procedurii de acordare a cetateniei romane, promisa de Bucuresti, Ferrero-Waldner a spus ca aceasta chestiune nu este de competenta Comisiei, ci tine de politica fiecarui stat, dar recomanda autoritatilor romane sa gestioneze acest proces cu mare atentie.

Potrivit lui Cesare de Montis, seful Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, progresele pe 2008 ale RM se rezuma doar la: parteneriatul de mobilitate (intrarea in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008 a Acordurilor de facilitare a regimului de vize si de readmisie); cooperare buna in domeniul solutionarii crizei transnistrene; adoptarea a doua legi inedite (cu privire la serviciul public si privind transparenta in procesul de luare a deciziilor) si un anumit progres in modernizarea vamii. In schimb, exista multiple probleme cu drepturile omului si libertatile fundamentale, iar situatia din domeniul economic „nu a evoluat tocmai satisfacator”. Cu toate acestea, UE vrea relatii mai aprofundate si mai extinse cu RM, potrivit lui Gunnar Wiegand, directorul pentru Europa de Est, Caucazul de Sud si Asia Centrala, din cadrul Directoratului general Relatii Externe al Comisiei. „Speram ca in cateva saptamani va exista un dialog politic autentic intre partide. Totodata, vrem sa se faca lumina in evenimentele de la 7 aprilie, iar persoanele ce au incalcat drepturile omului sa fie anchetate”, a spus Wiegand. El a adaugat ca in viitorul apropiat la Chisinau se vor face si alte vizite de rang inalt. Iar luni, la Bruxelles, ministrii de Externe ai statelor UE vor examina situatia RM, dar si relatia Chisinau-Bucuresti.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *