Actualitate

Comitetul de Stabilitate Financiară va fi reorganizat

Potrivit documentului, CNSF va fi o structură de cooperare inter-instituțională, responsabilă de coordonarea realizării politicii macro-prudențiale și remedierea situațiilor de criză financiară sistemică.

Comitetul va fi condus de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, iar în componența sa vor intra ministrul finanțelor, cel al economiei și infrastructurii, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare și directorul general executiv al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. La ora actuală, CNSF este condus de premier.

Comitetul va avea în atribuție coordonarea gestiunii crizelor financiare sistemice și înaintarea în adresa Guvernului și altor autorități competente a propunerilor de politici și măsuri în scopul protejării depozitelor, capitalizării și recapitalizării băncilor.

Anterior, experți din Republica Moldova au vorbit despre necesitatea reformării CNSF, care, în opinia lor, de la crearea sa în 2010, și-a demonstrat ineficiența în prevenirea și gestionarea crizei bancare recente. Mai mult, din cauza formatului său politizat și a mandatului neclar, CNSF a fost una din principalele deficiențe instituționale care a permis destabilizarea sistemului bancar.

Despre necesitatea reformării Comitetului a atenționat anterior și în Programul său de evaluare a stabilității sectorului financiar din Fondul Monetar Internațional 2014.

Sursa: radiochisinau.md


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *