Actualitate

Compania de stat „Air Moldova” este scoasă la privatizare. Câte milioane cere statul

Preţul cerut este de trei ori mai mic decât în cazul Combinatului Poligrafic din Chişinău, întreprindere ce are active de şapte ori mai mici decât compania aeriană a statului.
O explicaţie a acerstui preţ ar fi situaţia economică în care a ajuns Air Moldova. Astfel potrivit datelor unui raport al Agenţiei Proprietății Publice, cea mai mare companie avia din Moldova a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2,73 miliarde lei.

În acelaşi timp compania statului a înregistrat pierderi de 190,4 milioane lei, comparativ cu profitul de 8,6 milioane lei obţinut în 2016. În plus Air Moldova avea la finele anului 2017 datorii de peste un miliard de lei, iar la capitalul propriu înregistra valori negative de peste 81 milioane lei.

În aceste condiţii eventualul cumpărător va trebui să îşi asume şi un volum imens de investiţii pentru a scoate din impas compania Air Moldova.

APP a scos la această rundă de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat (27 iulie – 4 septembrie), active de circa 1,6 miliarde de lei.

Anterior Consiliului Concurenței a solicitat Ministerului Economiei și Infrastructurii, ca în comun cu Agenția Proprietății Publice şi Autoritatea Aeronautică Civilă să prezinte un plan de restructurare sau de lichidare a beneficiarului.
Una dintre soluții examinate anterior de autorități era privatizarea întreprinderii, dar la finele acestui an Octavian Calmâc, a anunțat că Air Moldova, precum și alte companii de stat, nu vor fi privatizate până în anul 2019.

Sursa: unimedia.info


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *