Timpul.md

Actualitate 10 Martie 2017 | 14:29

Companiile cu „nouă vieți” din scandalul licitațiilor trucate în Educație

Cu administratori cercetați penal și aflați în arest la domiciliu, unele dintre companiile implicate în scandalul licitațiilor trucate privind aprovizionarea grădinițelor cu produse alimentare continuă să câștige tendere. Doar una dintre nouă firmele ajunse în vizorul procurorilor a fost inclusă în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice (AAP). În privința celorlalte, solicitările fie au fost respinse de AAP pentru nerespectarea rigorilor, fie nu au fost depuse. În lipsa unui temei juridic, autoritățile contractante spun că nu au de ales și încheie contracte de achiziții cu firmele bănuite că ar fi livrat produse necalitative grădinițelor din Capitală.

Sute de contracte pentru o „companie penală”


Fragment din stenograma interceptărilor telefonice făcute de CNA, în care este invocat numele șefului Lovis Angro
În doar două luni ale anului curent, SRL Lovis Angro a câștigat peste 180 de licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a mai multor grădinițe, școli, spitale, centre de sănătate din întreaga republică. Valoarea totală a contractelor încheiate se ridică la 23 de milioane de lei. Patronul companiei, Lilian Sofrone, se regăsește în interceptările telefonice făcute publice de Centrul Național Anticorupție, în contextul dosarului privind licitațiile trucate de la direcțiile de Educație, Tineret și Sport din Chișinău. Potrivit interceptărilor, Sofrone ar fi trebuit să rezolve o problemă cu achitarea unor taxe ilegale pe care agenții economici le plăteau periodic șefilor de direcții pentru trucarea licitațiilor. Astăzi, Lilian Sofrone se află în arest la domiciliu, după 30 de zile petrecute în izolatorul CNA, fiind acuzat de participare la depășirea atribuțiilor de serviciu de către persoanele implicate în organizarea licitațiilor.

Lovis Angro SRL, preferată la Bălți


Problemele cu oamenii legii nu au împiedicat însă compania să continue să participe la licitații și să le câștige. Cele mai bănoase contracte, SRL Lovis Angro le-a obținut în acest an la Bălți. Astfel, pe 3 ianuarie curent, firma a semnat cu Primăria mun. Bălți un contract în valoare de circa 2,8 milioane de lei, pentru aprovizionarea cu produse alimentare a grădinițelor din municipiu. O săptămână mai devreme, compania a mai câștigat o licitație organizată de Primăria Bălți, valoarea contractului fiind de 345.000 de lei. La sfârșitul lunii decembrie 2016, și Spitalul de psihiatrie din Bălți a procurat produse alimentare de la Lovis Angro, de 254.051 de lei, iar pe 11 ianuarie curent, firma s-a angajat să facă livrări de produse alimentare în sumă de 383.484 de lei pentru Spitalul municipal din Bălți. 

Continuarea o găsiți aici.

S
ursa: Anticorupție.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus