Ultima oră

Companiile de furnizare şi de distribuţie a energiei electrice din RM vor fi separate

Un angajament în acest sens a fost asumat de Guvernul de la Chișinău, în cadrul Comunităţii energetice şi directivelor Uniunii Europene ce fac parte din Pachetul Energetic II. Până în prezent, RED-urile din republică asigurau atât furnizarea, cât și distribuirea energiei electrice.

Subiectul în cauză, cât și perspectivele liberalizării sectorului electroenergetic din R.Moldova au fost discutate miercuri, 30 noiembrie, în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministrului Economiei, cu reprezentanţi ai companiei Gas Natural Fenosa, în frunte cu preşedintele Consiliului întreprinderii, Julio Agudo.

Părţile au convenit să creeze un grup de lucru care va examina separarea companiilor de furnizare şi de distribuţie a energiei electrice. Ministrul Economiei a informat că urmează a fi operate modificări la Legea energiei electrice, pentru a introduce prevederi legate de securitatea furnizării energiei, în special în partea ce ţine de monitorizarea şi supravegherea pieţei.

La rândul lor, reprezentanţii Gas Natural Fenosa au invitat specialiştii Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică într-o vizită de studiu în Spania, care este una dintre ţările cu cea mai înaltă cotă a energiei regenerabile în balanţa energetică. Experţii moldoveni ar urma să se documenteze privind funcţionarea operatorului de sistem, agenţia de reglementare în energetică şi piaţa energetică.

Gas Natural Fenosa este cea mai mare companie de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră, asigurând alimentare cu energie eletrică centrul și sudul republici, dar şi oraşul Chişinău.

Sursa: Arena.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *