Afaceri

Competitie economica America Europa

In ultimii zece ani, rata medie de crestere a PIB din SUA este cu aproximativ 1,2 puncte procentuale mai mare decat rata de crestere din UE-16. Potrivit Eurostat, in T4 al 2009, zona UE-16 a crescut cu 0,1% fata de trimestrul precedent, cand economia reusise sa iasa din recesiune cu o crestere trimestriala de 0,4%.

Valoarea inregistrata s-a datorat in special deteriorarii situatiei din Grecia (-0,8%), Italia (-0,2%) si Spania (-0,1%), precum si stagnarii economice din Germania.

In Italia, cresterea cu 0,6% a PIB din T3 a fost umbrita insa de contractia de 0,2% inregistrata in T4. La nivel agregat, PIB al UE-16 a cunoscut o diminuare anuala de 2.1% in special ca urmare a rezultatelor inregistrate in Germania (-2,4%), Grecia (-1,8%), Franta (-3,1%), Spania (-0,2%) si Italia (-2,8%). Principalele probleme ale zonei UE-16 sunt scaderea consumului la nivelul sectorului privat si intarirea monedei unice care reduce competitivitatea exporturilur europene.

In Spania anului 2009, perioada de crestere a cheltuielilor populatiei, bazate pe datorii acumulate in vremea boom-ului imobiliar, s-a incheiat brusc. Pe deasupra, rata somajului in Spania este aproape de 20% si nu exista semne de ameliorare in anul 2010. Desi nu mai este cel mai mare exportator mondial, Germania a reusit sa compenseze cererea mai sazuta la nivel intern cu o cerere externa solida, atat din zona UE-16 cat si din afara acesteia. Inainte de criza financiara globala, zona UE-16 a avut cateva economii supraincalzite bazate pe o crestere nesustenabila a consumului intern. In prezent, zona UE-16 nu mai dispune de aceste economii , si singura cale de a iesi din recesiune este gasirea unor modalitati pentru cresterea exporturilor. Unul dintre cele mai mari obstacole pe care uniunea economica si monetara trebuie sa-l depaseasca este exportul de produse competitive, in ciuda unei productivitati reduse si a unei monede supraevaluate.

Potrivit raportului preliminar publicat de Biroul de Analiza Economica (BEA), in T4 2009 economia Statelor Unite a crescut fata de T3 2009 cu o rata de 5,7% – cea mai rapida din ultimii sase ani, si a scazut fata de T4 2008 cu o rata de 2,4 %.

Analizand cifrele, ar trebui sa observam o incetinire a lichidarii stocurilor, care au scazut cu 33,5 miliarde de dolari, comparativ cu declinul de 139,2 miliarde de dolari inregistrat in T3 al 2009. Schimbarea neta a stocurilor a contribuit cu 3,4% la cresterea PIB, care este cel mai mare aport procentual din T4 al anului 1987 incoace. Tot pozitiv este perceputa si cresterea cheltuielilor de consum la nivel sectorului privat de 2,0% in Q4, dupa cu o crestere de 2,8% in Q3.

Cu toate acestea, multi economisti considera ca revenirea economica puternica inceputa in a doua jumatate a anului 2009 este putin probabil sa continue si in 2010, fara nici o interventie suplimentara din partea guvernului. Parerea generala este ca in T3 al anului 2010 efectele planului de stimulare vor incepe sa dispara. Expertii considera ca fara un plan de sustinere al sectorului privat, SUA se va confrunta in continuare cu un nivel ridicat al somajului. In conditiile crizei actuale, economia Statelor Unite se bucura de o productivitate ridicata, inregistrand o rata anuala de crestere de peste 6%. Aceasta rata a productivitatii este in primul rand rezultatul concedierilor masive din ultima perioada precum si efectul unor investitii de capital.

In timp ce America mentine un profil demografic sanatos, ceea ce implica o crestere continua a economiei, rata natalitatii in UE-16 se incadreaza pe un trend negativ, prefigurand o crestere mult mai lenta. Publicatia "The Economist" estimeaza ca, bazandu-ne doar pe datele demografice, SUA va continua sa mentina nivelul superior de crestere economica fata de UE.

Dupa businessmagazin.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *