Timpul.md

Actualitate 29 Noiembrie 2018 | 23:28

Complicitatea lui Dodon cu AGRESORII afectează strategic relațiile Moldovei cu Ucraina

Acțiunile agresive ale Rusiei in Marea Azov au marcat agenda politică internă moldovenească, obligând politicienii locali să vină cu atitudini vis-a-vis de cele întâmplate. Premierul Filip, Președintele parlamentului Candu au venit cu reacții clare la acțiunile agresive ale armatei ruse in Marea Azov. Singurul demnitar de nivel înalt care a ezitat să condamne agresiunea rusească împotriva Ucrainei, este președintele Dodon.

Șeful guvernului de la Chișinău Pavel Filip a declarat: „Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare al Federației Ruse și suntem alături de colegii de la Kiev”. Președintele parlamentului a declarat următoarele: „Condamn cu fermitate agresiunea Rusiei față de Ucraina. Îndemn comunitatea internațională să aplice toate instrumentele de drept internațional pentru a preveni escaladarea situației în regiunea strâmtorii Kerch din Marea Azov. Ne solidarizăm și noi cu Ucraina și susținem dreptul lor de a folosi apele teritoriale conform normelor dreptului internațional”.

Singurul demnitar de nivel înalt care a ezitat să condamne acțiunile ilegale ale Rusiei este Președintele Dodon. Acesta s-a limitat la o postarea fără conținut pe FB, a consilierului său Maxim Lebedinschi.

Pornind de la competențele sale constituționale, președintele republicii era obliga să reacționeze la cele întâmplate în Marea Azov.

Amintim că potrivit Constituției Republicii Moldova, Președintele este comandat suprem al armatei si garantul integrității teritoriale a țării, prin urmare toate provocările de securitate de la frontierele țării sunt de competența sa nemijlocită.

Ucraina este cel mai important vecin estic al Republicii Moldova. O bună parte a teritoriului național al Republicii Moldova se află sub ocupație militară rusească. Ucraina a impus legea marțială in toate regiunile ucrainene limitrofe cu Republica Moldova. În situația dată, instituția prezidențială era obligată să aibă o reacție clară, iar tăcerea acestuia nu poate fi calcifiată altfel decât complicitate cu agresorii.

Dodon nu este la singura manifestare de slugărnicie față de Moscova. Anterior acesta a refuzat să recunoască ocupația peninsulei Crimeea, declarând că aceasta „... de facto, aparține Rusiei”. În alte situații, unde de fapt era cazul să fie păstrată o anumită prudență, Dodon a manifestat exces de zel, cum ar fi decizia Patriarhiei Constantinopolului de a oferi autocefalie Bisericii Ucrainene. Dodon a fost singurul șef de stat care s-a implica în acest conflict, atacând impardonabil Ucraina, a sărit în mod slugarnic în apărarea „unității” bisericii ortodoxe ruse, fapt pentru care a fost răsplătit cu o insignă bisericeasca rusească.

Nu cunoaștem cum îl vor fi recompensa pe Dodon stăpânii săi de la Moscova pentru „tăcerea” sa în problema crizei din Marea Azov. Un lucru în schimb este cât se poate de clar: Complicitatea lui Dodon cu agresorii afectează relațiile Moldovei cu Ucraina și cu lumea civilizată pe termen lung.
Igor Dodon nu se comportă ca un șef de stat ci mai degrabă ca o marionetă rusească care este gata să sacrifice relațiile de durata cu statele vecine, doar pentru a fi mângâiat pe cap de stăpânii săi de la Moscova.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus