Opinii și Editoriale

Comportamentul PCRM ofera putine sanse democratizarii semnificative

Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au scos in evidenta situatia extrem de grava in care se afla RM. Societatea noastra n-a fost niciodata mai scindata si invrajbita. Pentru a-si justifica incapacitatea de a edifica o societate libera si prospera, regimul a divizat societatea pe false criterii de patriotism, de identitate nationala si de loialitate fata de partidul de guvernamant.

In perioada campaniei electorale s-au exteriorizat procesele profund negative, declansate odata cu venirea comunistilor la putere in 2001. Institutiile statului au fost supuse vointei unei singure persoane, independenta justitiei a fost suprimata, iar principiul separatiei puterilor in stat a fost neglijat in totalitate. Din acel moment s-a inceput incalcarea flagranta si sistematica a drepturilor si libertatilor omului in tara noastra. In aceasta perioada s-au pus bazele fraudarii alegerilor parlamentare din 2005 si a celor din 2009. Intr-un mod absolut ilegal si cinic, Puterea si-a subordonat majoritatea institutiilor media, inclusiv cele intretinute din banul public, a declansat procesul epurarilor functionarilor publici pe criterii politice, coruperea electoratului prin investitii din bugetul statului in zonele controlate de comunisti, a sustinut o campanie permanenta de exproprieri si deposedari de proprietati. Teroarea, frica si dezinformarea sunt instrumentele principale prin care partidul de guvernamant se mentine la putere. Nici monitorizarea din partea Consiliului Europei, nici acordurile strategice bilaterale cu Uniunea Europeana, nici interventiile altor institutii europene si internationale n-au putut opri procesul de transformare a RM intr-un stat autoritar, extrem de corupt si foarte sarac. Pentru a se mentine la putere inca patru ani, regimul a recurs la fraudarea masiva a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. In procesul de fraudare au fost incluse institutiile statului care au falsificat listele electorale, au creat conditii pentru votul multiplu, pentru utilizarea votului celor plecati peste hotare si chiar a celor decedati. Compania publica „Teleradio-Moldova” a manipulat si dezinformat cetatenii in cel mai cinic mod, contribuind decisiv la fraudarea alegerilor. Resursa administrativa a fost utilizata din plin in aceste alegeri in favoarea comunistilor. Sutele de mii de cetateni ai RM aflati peste hotarele tarii au fost lipsiti de posibilitatea de a-si exercita dreptul la vot, chiar daca si-au manifestat activ dorinta de a participa la scrutin. Toate aceste ilegalitati au fost remarcate si de observatorii internationali. Actiunile guvernarii din perioada campaniei electorale au incununat opera de opt ani privind crearea unui sistem in care libera exercitare a dreptului de a alege a devenit practic imposibila.

Evenimentele din 7 aprilie si represiunile ce au urmat au rupt societatea in doua si au spulberat orice iluzie despre adevarata fata a puterii comuniste. Limitarea libertatilor cetatenesti, aplicarea torturii de catre politie, expulzarea ambasadorului Romaniei, impunerea regimului de vize pentru cetatenii romani au scos in evidenta odata in plus natura represiva si antieuropeana a regimului comunist. Cetatenii RM sunt in drept sa cunoasca adevarul despre evenimentele din 7 aprilie, si anume: cine a provocat si a admis devastarea Presedintiei si a Parlamentului, cine a ordonat torturarea in masa a manifestantilor pasnici, cine a permis organizarea asa-numitor procese judiciare in comisariatele de politie, unde sunt persoanele disparute dupa seara de 7 aprilie si cine e responsabil pentru cele trei persoane asasinate de politie?

In Rezolutiile cu privire la situatia din RM, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si Parlamentul European s-au aratat ingrijorate de posibilitatea aparitiei unor noi linii de demarcatie si si-au exprimat disponibilitatea sa continue un dialog de substanta cu RM. Insa creditul de incredere acordat de institutiile europene este pe sfarsite. Parlamentul European cere transant ca incheierea unui nou acord „sa fie conditionata de un angajament real si evident al autoritatilor moldovene in favoarea democratiei si drepturilor omului”. Dar comportamentul comunistilor, incapacitatea lor de a dialoga, manifestata inclusiv in cadrul sedintei de debut a Legislativului, ofera putine sanse „democratizarii semnificative”, ceruta de Parlamentul European.

PLDM declara ca nu recunoaste rezultatele alegerilor din 5 aprilie si va proceda in conformitate cu aceasta pozitie. PLDM nu va vota un candidat la functia de Presedinte al RM si pledeaza pentru organizarea alegerilor anticipate. Numai un scrutin electoral cu adevarat liber si corect poate directiona RM pe fagasul normalitatii si democratiei. In aceste conditii, PLDM respinge abordarile radicale si populiste ce ar inrautati si mai mult situatia cetatenilor. Avem nevoie mai mult ca oricand de solutii rationale, pragmatice si in consens cu principiile democratice. Pentru a depasi criza politica si pentru a readuce calmul in societate, PLDM cere:

1. Eliberarea neconditionata a celor arestati in urma evenimentelor din 7 aprilie.
2. Retragerea in mod public a acuzatiilor referitoare la pretinsa tentativa de lovitura de stat in vederea alipirii RM la un alt stat si a celor de organizare a vandalizarii sediilor Presedintiei si Parlamentului, aduse Opozitiei si protestatarilor pasnici din 7 aprilie 2009 de catre Vladimir Voronin si PCRM.
3. Asigurarea accesului imediat al partidelor parlamentare de opozitie la IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.
4. Demisia conducerii IPNA Compania „Teleradio-Moldova” si a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
5. Crearea unei comisii parlamentare de ancheta cu participarea Opozitiei, presei libere, societatii civile, reprezentantilor UE si ai CE pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie si a abuzurilor in masa comise de Puterea comunista.
6. Sanctionarea tuturor celor care au emis si executat ordinele de torturare a cetatenilor.

Partidul Liberal Democrat din Moldova isi exprima convingerea ca prin acceptarea acestor cerinte poate fi asigurata normalizarea situatiei social-politice si create conditii pentru desfasurarea unor alegeri parlamentare anticipate libere si corecte.
 

PP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *